Verejná rozlúčka s Karlom Gottom bude 11. októbra
03 | 10 | 2019 I SITA

 Verejná rozlúčka so spevákom Karlom Gottom, ktorý zomrel v utorok pred polnocou, sa bude konať v piatok 11. októbra v Paláci Žofín v Prahe. Informovala o tom vo štvrtok Gottova manželka Ivana. Zároveň spresnila, že si želá pohreb so štátnymi poctami, nie štátny pohreb, ktorý schválila vláda.


"Verejnosť si bude môcť prísť uctiť pamiatku môjho muža v piatok 11. októbra od 8. do 22. hodiny do Paláca Žofín na Slovanskom ostrove," uviedla Gottová vo vyhlásení, v ktorom sa poďakovala za vyjadrenie sústrasti. "Zároveň ďakujem pánovi premiérovi a vláde za iniciatívu spojenú s usporiadaním štátneho pohrebu. Po dôkladnej úvahe som sa rozhodla pre pohreb so štátnymi poctami," napísala vdova po najslávnejším českom spevákovi. Dátum pohrebu nespresnila.

"V súlade s vôľou môjho manžela a po predchádzajúcom rokovaní s arcibiskupstvom pražským sa bude konať zádušná omša a bude ju slúžiť Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský," informovala ďalej Gottová. Omša, ktorá bude len pre pozvaných, sa uskutoční v sobotu 12. októbra od 11:00 v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade.

Karel Gott sa narodil 14. júla 1939 v Plzni. Pracoval ako vyučený elektromontér v ČKD a popri práci študoval spev na konzervatóriu. Preslávil ho angažmán v Divadle Semafor v prvej polovici 60. rokov. Neskôr spoluzakladal Divadlo Apollo, kde pôsobil do roku 1967. Počas kariéry vydal viac než 100 albumov.

Účinkoval tiež vo filmoch Kdyby tisíc klarinetů (1964), Hvězda padá vzhůru (1974), Romance za korunu (1975), Dědictví aneb Kurvahošigutntag (1992) a jeho pokračovaní Dědictví aneb Kurvaseneříká (2014) či v rozprávkach Z pekla štěstí 2 (2001) alebo Keď draka bolí hlava (2018). Gott je držiteľom 42 Zlatých slávikov, viacerých cien Týtý, Zlatých a Platinových platní a ceny Zlatá ihlica. Počas svojej speváckej kariéry absolvoval množstvo koncertov v Európe, USA, Kanade, Číne, Austrálii či Japonsku a hosťoval v stovkách televíznych šou doma aj v zahraničí.