"Rodičia kupujú učebnice z vlastného vrecka, SaS zavedie otvorený trh s učebnicami", tvrdí Branislav Gröhling
03 | 10 | 2019 I TASR

Školy dlhodobo žiadajú otvorený trh s učebnicami, ale ministerstvo ho napriek sľubom doteraz nezaviedlo. Štát pri učebniciach opakovane prenáša zodpovednosť na rodičov a učiteľov, čo je nesprávne. Kritizuje poslanec NR SR a tímlíder strany Sloboda a Solidarita (SaS) pre školstvo Branislav Gröhling.


„Štát pravidelne nakupuje nekvalitné či staré učebnice alebo dokonca nekúpi vôbec žiadne učebnice. Následne doplácajú na učebnice rodičia z vlastného vrecka,“ tvrdí B. Gröhling.

Riešením je podľa opozičného poslanca otvorený trh s učebnicami – štát by financie posielal školám a tie si vyberú z portfólia učebníc podľa svojich potrieb také, ktoré obsahovo stráži ministerstvo a spĺňajú všetky požiadavky.

Ministerka školstva Martina Lubyová síce prisľúbila postupne otvoriť trh s učebnicami, no vôbec sa jej to nepodarilo. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zrušil tri obstarávania na učebnice prvouky, geografie a matematiky, ktoré vyhlásil rezort školstva a ktoré mali byť prvými krokmi k otvoreniu trhu s učebnicami.

„Obstarávania trh neotvárali, dokonca ho pri prvouke len okliešťovali. Ministerstvo vytváralo iba akýsi hybrid, ktorý ÚVO zrušil,“ komentoval Gröhling a na záver dodal: „Pokiaľ dostaneme dôveru občanov a budeme súčasťou budúcej vlády, urobíme všetko pre to, aby sme do septembra 2021 zaviedli otvorený trh s učebnicami.“