OBCHODNÁ VOJNA NA ZÁPADNOM FRONTE: USA zaviedli 25% clá na francúzske víno, taliansky syr a škótsku whisky
03 | 10 | 2019 I Marek Molnár

Trumpova administratíva vytvorila ďalšiu frontu vo svojej svetovej obchodnej vojne, pričom tento raz sa zamerala na EÚ s obrovskou 25-percentnou colnou sadzbou na rôzne priemyselné a poľnohospodárske výrobky, čím riskujú od EÚ reakciu „oko za oko“.


Nové clá sa budú vzťahovať na škótsku whisky, francúzske víno a syry z Talianska, okrem iného aj na produkty  z Nemecka, Spojeného kráľovstva a Španielska, vrátane talianskeho vína.

Nové americké tarify sa zameriavajú na svetre, vlnu, kašmír a iné odevy vyrobené vo Veľkej Británii, ako aj na olivy pochádzajúce zo Španielska, Francúzska a Nemecka. Ovplyvnené budú aj výrobky z bravčového mäsa vyrobené v EÚ.

Tieto clá nadobudnú účinnosť 18. októbra.

Tento krok nastal po rozhodnutí Svetovej obchodnej organizácie (WTO), v ktorom sa zistilo, že spoločnosť Boeing stratila v podnikaní približne 7,5 miliárd dolárov ročne, pričom čelila prerušeniu dodávok lietadiel v dôsledku dotovaných pôžičiek, ktoré európske vlády poskytli konkurentovi spoločnosti Airbus. Európsky výrobca lietadiel podal podobnú sťažnosť proti spoločnosti Boeing na WTO, ktorá stále čaká na rozhodnutie.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v septembri varoval, že Európa je „pripravená reagovať“ svojimi vlastnými colnými sadzbami, ak by Washington presadil nové clá, ale vyjadril aj nádej na „priateľskú dohodu“ s americkými zástupcami.

Pred Európskou komisiou sa chcel upáliť muž
Podľa vyjadrenia polície ide o muža z Chorvátska, ktorý chcel svojím činom upozorniť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na svoje rodinné problémy. Čítať ďalej
02 | 10 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR