MOST-HÍD: Strana nie je presvedčená, či je správne otvárať diskusiu o predlžovaní moratória krátko pred voľbami
01 | 10 | 2019 I SITA

Vládne strany Smer-SD a SNS nemajú istotu, že ich tretí koaličný partner Most-Híd podporí predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky. Most-Híd síce diskusiu o dĺžke moratória považuje za legitímnu, nie je však presvedčený o tom, či je správne ju otvárať krátko pred parlamentnými voľbami, uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa strany Klára Debnár.


„O tomto návrhu je potrebné rokovať na úrovni koaličnej rady,“ dodala Debnár. O predĺžení moratória ako prvý hovoril predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Podľa neho by sa prieskumy nemali zverejňovať 30 dní pred voľbami. Tvrdil, že prieskumy sa na Slovensku kupujú. Predseda Smeru-SD Robert Fico povedal, že by moratórium na zverejňovanie prieskumov pokojne zvýšil zo súčasných dvoch týždňov na 60 dní pred voľbami.

Návrh na predĺženie moratória plánujú predložiť poslanci Smeru-SD. Chystajú sa tak urobiť pozmeňovacím návrhom k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorú parlament posunul na septembrovej schôdzi do druhého čítania.

Proti predĺženiu moratória je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút verejných otázok. Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií.

Tri vládne strany Smer-SD, SNS a Most-Híd formálne nemajú v parlamente väčšinu, zvyknú sa však oprieť o hlasy nezávislých poslancov.