Grécka vláda má plán ako riešiť utečeneckú krízu - do konca roka chcú deportovať 20-tisíc migrantov
01 | 10 | 2019 I René Skalný
Zdá sa, že nová grécka vláda na čele s premiérom Kyriakosom Mitsotakisom si dáva za cieľ vyriešiť utečeneckú krízu v krajine. Ambiciózny plán počíta s ráznymi opatreniami.

Grécko sa chystá k razantným krokom v rámci situácie s utečencami. Píše nemecký denník Bild s odkazom na informácie z vládnych kruhov. Grécka vláda sa v nasledujúcich mesiacoch chystá zahájiť deportácie do Turecka. Do konca budúceho roka tam chce vrátiť 10-tisíc migrantov, ktorí v Grécku nemajú šancu získať azyl. Potom by mali deportácie pokračovať. Atény chcú vraj do Turecka dostať celkom 20 tisíc migrantov.

Čaputová pre Le Monde: Migrácia je problém celej EÚ, podieľať sa musia aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú
Prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore pre Le Monde: „Otázka migrácie je problém celej Únie a na riešení sa musia podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú.“ O rozdieloch medzi členmi V4 Čaputová povedala, že sa zoskupenie musí vrátiť k... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Roman Suchý


S čím počíta vládny program? Behom nasledujúcich týždňa by sa mali zavrieť záchytné strediská pre migrantov, ktorí nelegálne vstúpili do krajiny a ich žiadosť o azyl bola zamietnutá. Pripravia sa takzvané „predvýjazdové zariadenia“ a výrazne sa skráti dĺžka azylového konania - z necelých dvoch rokov na tri mesiace.

Za týmto účelom by mali byť definované nové „bezpečné tretie krajiny“. Zruší sa výhoda „zvláštnej ochrany“, ktorú utečenci mali, v prípade, že im bola diagnostikovaná posttraumatická stresová porucha. Práve túto diagnózu utečenci v žiadostiach o azyl využívali.

Ide o ambiciózny plán, pretože gréckej vláde sa podarilo v rámci dohody Turecko - EU vrátiť späť do Turecka za štyri a pol roka len 1806 utečencov.

Utečenci v Grécku protestovali proti životným podmienkam v tábore v čase mrazov
Solún 7. januára (TASR) - Desiatky utečencov ubytovaných v stanoch v tábore na severe Grécka protestovali proti svojim životným podmienkam v čase, keď tam teploty klesli pod bod mrazu a oblasť pokryl sneh. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
07 | 01 | 2019 | TASR


Vládny kabinet v Aténach chce ako prvý krok vo svojom novom prístupe k azylovej politike previesť všetkých migrantov, ktorí sa momentálne nachádzajú v preplnených ostrovných táboroch na grécku pevninu.

Na gréckych ostrovoch ich teraz žije 30 365. Najviac ich je na Lesbose; 14 861, ďalej na ostrovoch Chios: 3767, Samos: 5977, Leros: 1880, Kos: 3782 a ďalšie ostrovy v počte 98 kusov.

Plán by ale mohol stroskotať v Turecku. Doposiaľ nie je jasné, či krajina príjme späť toľko skôr presunutých migrantov. Odborníci tiež očakávajú odpor zo strany utečencov a obávajú sa nepokojov, ktoré môže razantný postup proti nim vyvolať. Píšu Novinky.cz