Trump sa chce stretnúť s whistleblowerom aj jeho zdrojom
30 | 09 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump sa chce stretnúť s anonymným whistleblowerom tvrdiacim, že vyvíjal tlak na Ukrajinu, aby začala vyšetrovanie, ktoré by uškodilo jeho demokratickému politickému rivalovi Joeovi Bidenovi.


 "Ako každý Američan si zaslúžim stretnúť sa s osobou, ktorá ma obviňuje," napísal Trump v nedeľu v sérii príspevkov na Twitteri. "Najmä ak tento udavač, takzvaný whistleblower, prezentoval perfektný rozhovor so zahraničným lídrom úplne nepresným a podvodným spôsobom."

Šéf Bieleho domu sa chce stretnúť nielen s týmto človekom, ktorý poskytol "informácie z druhej a tretej ruky", ale aj s osobou, ktorá mu ich nezákonne poskytla, pričom boli "do značnej miery nesprávne". "ŠPEHOVALA táto osoba prezidenta USA? Veľké následky!" konštatoval Trump.

Opäť zaútočil aj na predsedu výboru Snemovne reprezentantov USA pre spravodajské služby Adama Schiffa, ktorý podľa neho minulý týždeň klamal Kongresu o tom, čo bolo v hrubom prepise Trumpovho telefonátu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

"Zaznamenal si a prečítal strašné veci a potom povedal, že zazneli z úst prezidenta Spojených štátov," rozohnil sa Trump a požadoval Schiffovo vyšetrovanie.

V ďalších tvítoch sa Trump sťažoval, že celé dni sa nehovorí o ničom inom, ako o jeho impeachmente. "Potrebujeme urobiť dobré veci. Nech ľudia hlasujú,  čoskoro máme voľby," napísal prezident USA.

Spustenie procesu vedúceho k ústavnej žalobe (impeachmentu) na prezidenta vyvolala sťažnosť anonymného whistleblowera pracujúceho údajne v tajnej službe CIA podaná už v auguste, podľa ktorej Trump naliehal v júlovom telefonáte na Zelenského, aby ukrajinská prokuratúra vyšetrovala aktivity Bidenovho syna Huntera na Ukrajine. Trump však dôveryhodnosť informátora spochybňuje, keďže tento sám uviedol, že informácie má od rôznych vládnych predstaviteľov.

Biely dom v stredu zverejnil hrubý prepis predmetného telefonátu Trumpa so Zelenským. Mnohí členovia Demokratickej strany považujú prepis telefonátu za dôkaz, že Trump chcel pomocou zahraničnej vlády uškodiť Bidenovi a ovplyvniť tak volebnú kampaň.