NOVÁ STRATÉGIA KISKU? Bývalý prezident o koalícii zatiaľ hovoriť nechce, no stále môže skrývať eso v rukáve
30 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Cez víkend prebehol ustanovujúci snem strany bývalého prezidenta Andreja Kisku Za ľudí. Na ňom už ale nerozprával tak silácky, ako niekedy - preberanie moci vymenil za verejný sľub ohľadom spájania opozície. Kam tým môže mieriť?


K téme Andrej Kiska čítajte viac:

Kiska hovorí o mafiánskom štáte, pritom je jeho brat podozrivý z podvodu. VÚB podala trestné oznámenie
Jaroslav Kiska, brat Andreja Kisku, lieta v poriadnych problémoch.Po tom, ako s desiatkami kolegov zbalil kufre a takmer doslova ušiel od VÚB-čky do Poštovej banky, na neho podali trestné oznámenie. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Zrekapitulujme si, čo sa doteraz stalo - na sneme strany Za ľudí vytiahol predseda strany Spolu Miroslav Beblavý prieskum, ktorým sa snažil presvedčiť Kisku a jeho kolegov o tom, že si ich voliči želajú spoločnú predvolebnú kandidátku.

„Podľa tohto prieskumu 80 percent našich voličov (PS+Spolu) a 90 percent vašich voličov by si želalo, aby sme takúto trojkoalíciu vytvorili,“ povedal vtedy Beblavý. „Len veľmi málo voličov sa voči tomuto spájaniu výrazne vymedzilo.“

Ďalšia vec je, že deväť z desiatich priaznivcov Za ľudí by so spojením súhlasilo, a vďaka tomu by trojkoalícia zaostávala v prieskumoch za Smerom len mierne.

Problém je však v tom, že Kiska má vyššie ambície než sa len pripojiť do nejakého "trojlístku", ktorý by potom porovnávali rôzni komentátori k aktuálnemu vládnemu trojlístku Fico-Bugár-Danko.

PÄŤ PERCENT A DOSŤ? Andrej Kiska môže mať veľký problém dostať sa do parlamentu
Bývalého prezidenta a šéfa strany Za ľudí Andreja Kisku čaká náročná kampaň, jeho preferencie sa zatiaľ hýbu okolo piatich percent. Čítať ďalej
13 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Výhoda Kisku je, že pôsobí prirodzene ako líder, narozdiel od takého Beblavého či predsedu Progresívneho Slovenska Michala Trubana.

V prieskumoch dôveryhodnosti politikov sa pohybuje stále okolo vrchných priečok, a to mu dáva v hre "trojlístka" navrch - ak by sa predsa len rozhodol pre koalíciu s PS+Spolu, môže si nakoniec vyrokovať pozíciu "vrchného cípu" trojuholníku PS-Za ľudí-Spolu.

Kiska sa nikdy netajil svojimi ambíciami na post premiéra. Ak mu to situácia umožní, tento ťah môže byť práve tým rozhodujúcim v jeho "Hre o tróny".

Netreba však zabúdať na to, že v konečnom dôsledku budú s kartami hrať voliči, ktorí rozhodnú o osudoch jednotlivých strán či koalícii.

KISKA ODMIETA ZAPLATIŤ: Pre pokutu od parlamentného výboru sa obracia na Ústavný súd
Bývalý prezident a šéf novovznikajúcej strany Za ľudí Andrej Kiska odmieta zaplatiť pokutu, ktorú mu v máji udelil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, informuje Glob.sk. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | Peter Bachan