MATKA-PASÁK: Krajský súd zmenšil trest matke, ktorá nútila svoju dcéru k prostitúcii
29 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Krajský súd v Košiciach sa tento týždeň zaoberal odvolaním v prípade obchodovania s ľuďmi.


Dôvodom bolo odvolanie, ktoré proti minuloročnému rozsudku Okresného súdu Košice I podala 41-ročná Marianna P., ktorú súd odsúdil na sedem rokov za to, že svoju dcéru Simonu, ktorá jej bola po rozvode zverená do starostlivosti, nútila k prostitúcii.

Denník SME informuje o tom, že sa tak malo diať v ich byte od marca 2014 do októbra 2015.

"Na začiatku tejto zárobkovej činnosti mala Simona 14 rokov. Matka zabezpečovala mužov cez internet a potom inkasovala platby 45 eur za polhodinu a 50 za hodinu. V prípravnom konaní Marianna poprela, že by dcéru nútila k prostitúcii a na súde dodala, že peniaze, ktoré zarobila, si neponechávala," uvádza sa v článku.

VIDEO: Po páde stíhačky sú cvičné lety MiG-ov pozastavené, ochrana SR zabezpečená
29 | 09 | 2019 | Magda Danková


Polícii však Simona uviedla niečo iné.

"Raz si všimla na počítači komunikáciu matky „na pokeci" a tak zistila, že ponúka sex za peniaze. Keď sa s tým matka priznala, Simona prejavila záujem vyskúšať si to tiež. Matka jej vysvetlila, ako sa to robí a dohodli sa, že objednávať klientov bude matka. Na pokeci ju ponúkala pod prezývkami Cica – mica, Bambuľka – bacuľka či Cicúšik. Pridala fotky v erotických šatách a uviedla, že dievča má 18, 19 a neskôr 20 rokov," píše ďalej SME.

„Keď muži prišli, namaľovala som sa a obliekla si krátke šaty," tvrdí Simona o priebehu stretnutí. „Od každého som najprv vzala 45 alebo 50 eur a dala ich matke. Ona bola počas môjho styku s klientom vo vedľajšej izbe."

PRIESKUM: Trojkoalícia Progresívcov, Za ľudí a Spolu sa pomaly vyrovnáva SMER-u
29 | 09 | 2019 | Magda Danková


Keď však chcela Simona prestať, matka jej mala prikázať, že musí pokračovať, lebo inak ju vráti späť na dedinu k babke. Tam sa ale Simona nechcela vrátiť , tak musela počúvnuť svoju matku. Stávalo sa vraj, že za deň mala aj šiestich klientov. Peniaze si matka mala nechávať všetky.

„Viackrát som mame povedala, že už to nechcem robiť, ale vyhrážala sa, že ma vyberie zo školy, na ktorej mi záležalo. Niekedy kričala, inokedy ma zbila. Rukou alebo rúčkou od mopu. Neodišla som od mamy preto, lebo som sa bála," povedala Simona. Podľa nej z dvoch rokov to robila dobrovoľne iba prvé tri mesiace.

Nakoniec to Simona psychicky nevydržala a zdôverila sa učiteľke v škole. Riaditeľka následne zavolala políciu, ktorá rozbehla vyšetrovanie a skončilo to až pred súdom.

Súdna rada na zasadnutí bude riešiť aj zásah polície voči sudcom
Súdna rada SR bude na pondelkovom zasadnutí riešiť okrem iného aj podnet predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského. Šéf súdu totiž adresoval najvyššiemu poradnému orgánu justície list, v ktorom označil postup polície voči sudcom za... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | SITA


"Súd vypočul viacerých Simoniných klientov, ktorí sa s ňou skontaktovali cez internet. Po príchode im otvorila mladá žena v erotickom oblečení. Dali jej 50 eur, ktoré odniesla do vedľajšej izby. Nadobudli presvedčenie, že tam niekto je. Klienti tvrdili, že skutočný vek Simony nepoznali, ona im povedala, že má 20 rokov. Niekedy sa s ňou iba rozprávali, inokedy došlo k súloži. Po čase sa im dievčina priznala, že na túto prácu ju nahovorila a teraz už proti jej vôli núti vykonávať matka," píše sa ďalej v článku.

Nešírme paniku, že musíme vytvoriť predvolebnú koalíciu,povedal Kiska
Nie je potrebné šíriť strach a paniku a vyvolávať dojem, že je nevyhnutné vytvoriť predvolebnú koalíciu voči Smeru. Líder novovzniknutej strany Za ľudí Andrej Kiska to zdôraznil v reakcii na ponuku predvolebnej spolupráce a koaličnej dohody, ktorú... Čítať ďalej
29 | 09 | 2019 | TASR


Okresný sudca Milan Husťák siahol po treste na spodnej hranici sadzby, ktorá je 7 až 12 rokov, Marianne dal teda 7-ročný trest. Tá sa však po vyhlásení rozsudku, že by mala stráviť v ústave s minimálnym stupňom stráženia 7 rokov, odvolala.

V pondelok na verejné zasadnutie neprišla a poslala za seba nového obhajcu, ktorý zrejme úspešne presvedčil súd.

"Predseda senátu Martin Michalanský uviedol, že pôvodný trest, hoci zákonný, by bol neprimerane prísny. Zohľadnil aj fakt, že Marianna sa sama stará o 11-ročného syna. Podľa nášho zdroja sa Simona venuje prostitúcii v krajinách západnej časti Európske únie," píše v závere SME.

NICHOLSONOVÁ ŠOKUJE: Výbor europarlamentu tajne spochybňuje nárok Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce
Lucia Ďuriš Nicholsonová v piatok upozornila, že jeden z výborov Európskeho parlamentu spochybňuje nárok Slovenska na sídlo Európskej agentúry práce (ELA) v Bratislave. Čítať ďalej
28 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR