Prípad Eekhoff sa nekončí. Agentúra zastupujúca mladého Holanďana zvažuje žalobu na UCI
28 | 09 | 2019 I SITA

Agentúra SEG zastupujúca záujmy cyklistu Nilsa Eekhoffa (21) zvažuje právne kroky proti Medzinárodnej cyklistickej únii (UCI). Mladému Holanďanovi odobrali titul majstra sveta do 23 rokov, hoci prešiel ako prvý cieľovou čiarou piatkových pretekov v anglickom Harrogate.


Eekhoff spadol 130 kilometrov pred cieľom, neskôr sa dotiahol do pelotónu, ale rozhodcovská porota UCI usúdila, že to nebolo v súlade s pravidlami. Po analýze záznamu jury dodatočne rozhodla, že pri návrate do pelotónu si kmeňový člen tímu Sunweb pomohol závetrím za sprievodným vozidlom a uplatnila najtvrdšiu sankciu - diskvalifikáciu.

SEG Cycling patrí k najvplyvnejším zastupiteľským agentúram športovcov v Európe a avizovala, že na ochranu svojho klienta urobí maximum. "Spoločne so Sunwebom skúmame situáciu a zvažujeme všetky právne možnosti, aby sme pre Nilsa získali späť zaslúžený dúhový dres," uviedla spoločnosť SEG v stanovisku pre Cyclingnews. Medzinárodná cyklistická únia /UCI/ v reakcii nezverejnila celý videozáznam, uviedla iba, že Eekhoff strávil za autom viac ako 30 sekúnd a menej ako minútu.

Holanďanov tréner však neskôr priznal, že jeho zverenec "sa zviezol" za vozidlom takmer dve minúty. "Keď som spadol, vykĺbil som si rameno. Napravili mi ho, ale mal som aj technické problémy, takže návrat do sedla mi zabral viac času. Keď som vysadol späť na bicykel, auto mi pomohlo dostihnúť sprievodné vozidlá, potom som sám pokračoval za pelotónom. Netušil som, že týmto počínaním riskujem," vysvetlil Eekhoff.

Na UCI sa zniesla kritika za oneskorenú reakciu. Eekhoffa najprv nechali potešiť sa z titulu, neskôr ho dohnali k plaču, keď mu vzali dúhový dres. "UCI mal 124 km na rozhodnutie. Nils je pre mňa šampión," podporil svojho krajana štvornásobný majster sveta v dráhovej cyklistike Alex Rasmussen. Strešná organizácia svetovej cyklistiky na svoju obranu uviedla, že o incidente vedela, no rozhodujúci viedozáznam mohla skontrolovať až po dojazde vedúcej skupiny do cieľa.

Podľa pravidiel UCI je rozhodnutie traťovej jury nezvratné. Presvedčil sa o tom aj slovenský trojnásobný majster sveta Peter Sagan. Toho vylúčili pred dvoma rokmi z Tour de France za kontakt s Britom Markom Cavendishom v záverečnom špurte štvrtej etapy. Opakované zábery spochybnili rozhodnutie, viaceré osobnosti volali po zmene, či aspoň zmiernení trestu. Nepomohlo to a Sagan prišiel o možnosť získať vtedy šiesty zelený dres za sebou za triumf v bodovacej súťaži.