Rusko do svojich medzinárodných rezerv pridalo za jeden týždeň 1,4 miliardy dolárov
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Podľa najnovších údajov, ktoré boli zverejnené centrálnymi bankami krajiny, ruské medzinárodné rezervy, ktoré zahŕňajú držbu zlata a cudzej meny, vzrástli na 532,6 miliárd dolárov, čo predstavuje nárast o 0,3 percenta za jeden týždeň.


Podľa centrálnej banky Ruska (CBR) vzrástli rezervy od 13. do 20. septembra o 1,4 milárd USD. Centrálna banka poznamenala, že nárast je spôsobený pozitívnym precenením a nákupom cudzej meny v rámci rozpočtových pravidiel.

Štátne medzinárodné rezervy predstavujú vysoko likvidné zahraničné aktíva tvorené zásobami menového zlata, cudzími menami a aktívami zvláštnych práv čerpania (SDR), ktoré sú k dispozícii centrálnej banke Ruska a vláde.

Od začiatku mesiaca rezervy vzrástli o približne 3,6 miliardy dolárov. Od 1. septembra dosiahli 529 083 miliárd dolárov. Rusku sa od januára podarilo zvýšiť zásoby zlata a cudzej meny o viac ako 64 miliárd dolárov, pričom iba držba zlata narástla z približne 87 miliárd na takmer 109,5 miliárd dolárov.

Rusko aktívne posilňuje zásoby zlata v súlade so svojím cieľom znížiť svoju závislosť od amerického dolára a diverzifikovať svoje devízové ​​rezervy. V roku 2018 bola Moskva uznaná ako najviac angažovaný nákupca zlata na svete a v súčasnosti je štvrtým najväčším držiteľom rezerv na svete.

Rusko zatieni americkú ťažbu ropy do roku 2050, tvrdí americká energetická agentúra (GRAF)
Podľa analýzy americkej správy informácií o energii (EIA) sa predpokladá, že Rusko predbehne v surovej produkcii USA a ostatných vývozcov mimo OPEC za približne tri desaťročia. Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Marek Molnár