OĽaNO vyzýva Smer-SD, aby podporili návrh reformy nemocníc
27 | 09 | 2019 I TASR

Hnutie OĽaNO vyzýva koaličný Smer-SD, aby podporil návrh reformy nemocníc ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominatka Smer-SD). Vyzdvihujú, že sa podarilo do reformy presadiť maximálne čakacie lehoty pre pacientov. TASR o tom informoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.


Podľa OĽaNO blokuje návrh predseda Smeru-SD Robert Fico. Pre hnutie je reforma nemocníc nevyhnutná na zlepšenie zdravotnej starostlivosti aj preto, že podľa nich sa za 12 rokov vlády Smeru systematické zmeny nerobili. "Ak by teda reforma nemocníc v parlamente prešla, ministerka Kalavská bude prvou z ministrov zdravotníctva počas 12 rokov vlády Smeru, ktorá nebude len kúriť a svietiť," uviedol podpredseda výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO).

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období. Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.