Fungovanie vnútorných vzťahov v štátnej službe sa má zefektívniť
27 | 09 | 2019 I TASR

Zefektívniť fungovanie vnútorných vzťahov v systéme štátnej služby má novela zákona o štátnej službe, ktorú v piatok schválila vláda.


Novou legislatívou sa majú upraviť povinnosti služobného úradu napríklad pri obsadzovaní štátnozamestnaneckých miest na základe výberového konania, spresňuje sa tiež zmena štátnozamestnaneckého pomeru, spojená s preložením štátneho zamestnanca. Novela má tiež riešiť vnútorné otázky týkajúce sa Rady pre štátnu službu.

Novelou sa má aj doplniť úprava výberového konania o možnosť overiť úroveň ovládania práce s informačnými technológiami, zmeniť sa má aj úprava skúšobnej doby či doby dočasného preloženia. Zmierniť by sa tiež mali podmienky na poskytovanie neplateného služobného voľna.

Rozšíriť sa majú možnosti obsadenia miesta v dočasnej štátnej službe bez výberového konania. V rámci novely by sa mal upraviť aj zákon o Najvyššom kontrolnom úrade (NKÚ) SR, upravilo by sa overovanie odborných vedomostí a praktických zručností kontrolórov úradu.

Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) uviedol, že návrhom novely reagujú na fakt, že niektorí zamestnávatelia zneužívajú systém. "Po zvýšení základnej zložky platu berú zamestnancom osobné hodnotenie, toto musíme riešiť. Rozhodli sme sa teda prísť s takouto právnou úpravou, aby takýto neférový postup vo verejnej správe nebol možný," povedal premiér po rokovaní vlády.