DANKO OTVORENE: SNS predkladá 9 zákonov, stratifikácia je pre neho prekvapením, chce tiež otvoriť diskusiu o potratoch
27 | 09 | 2019 I TASR, Peter Bachan

Návrhy koaličnej strany SNS, ktoré chce predložiť na októbrové rokovanie parlamentu, majú nulový vplyv na budúcoročný štátny rozpočet. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii predseda strany Andrej Danko. To však nie je všetko.


Poslanci SNS chcú predložiť deväť návrhov. Strana chce napríklad zaviesť zrýchlené odpisovanie podnikových bytov či umožniť darovanie drogistického tovaru charite.

"Problémov v spoločnosti je veľa, nie každý zákon sa dotýka štátneho rozpočtu a všetky návrhy, ktoré predložíme, majú nulový vplyv na budúcoročný štátny rozpočet. Nikto nemôže napádať, že by sme chceli zaťažovať kasu," vyhlásil Danko. Poslanci strany v ekonomickej oblasti plánujú predložiť do parlamentu tri návrhy zákonov.

Presadzuje zriadenie ministerstva cestovného ruchu a športu, ktoré má byť strategickým ministerstvom. Toto ministerstvo by malo mať pod sebou dva fondy, a to fond pre šport a fond pre cestovný ruch.

SNS chce riešiť aj zdevastované internáty a nemocnice. "Navrhujeme, aby došlo k zmene zákona o verejnom obstarávaní, aby zriaďovatelia nemocníc a internátov mohli ísť do ponukového konania nielen do 70.000 eur na opravy, ale do troch miliónov eur," priblížil Danko.

AKTUALITA: Bödörove trvalé bydlisko má byť už rok v Spojených arabských emirátoch. Zmenil si ho mesiac po zadržaní Kočnera
Norbert Bödör si mal podľa zistení Investigatívneho centra Jána Kuciaka zriadiť trvalý pobyt v Spojených arabských emirátoch. Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Peter Bachan


V oblasti športu budú poslanci presadzovať, aby v kolektívnych športoch mohli športovci využívať živnosti. "Dnes je veľká frustrácia v kolektívnych športoch, športovci musia byť v trvalom pracovnom pomere zaťaženými všetkými odvodmi a daňami," vysvetlil Danko.

Ďalším opatrením chce SNS umožniť obchodným reťazcom darovanie drogistického tovaru po dátume spotreby charite. Nemal by byť zaťažovaný podľa Danka vratkou DPH a nemali by vznikať účtovné problémy. "Tento návrh uvítajú najmä sociálne slabšie skupiny a obchodné reťazce," očakáva Danko.

Okrem toho SNS navrhuje, aby trestným činom bola aj propagácia pedofílie a ďalšou zmenou chce umožniť duchovným v armáde nosenie zbrane.

Ďalším návrhom zákona chce zabrániť strana priväzovaniu psov na reťaze. Riešiť chce aj interrupcie, napríklad zakázať na ne reklamy. "Chceme postupne túto tému dostať do diskusie," podotkol Danko.

AKTUALIZOVANÉ: Kočnerova nahrávka Gorily je pravá, potvrdiť to mal znalec po preskúmaní hlasov na nahrávke
V rozhovore pre Denník N to potvrdil bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica. Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Posledným, deviatym opatrením má byť zavedenie inštitútu podnikových bytov. Veľkí zamestnávatelia by tak podľa Danka mohli motivovať zamestnancov. "Chceme motivovať zamestnávateľov zrýchleným odpisovaním investície do kúpy alebo dostavby podnikových bytov. Chceme zaviesť šesťročný odpis na takúto investíciu," priblížil Danko. Opatrenie sa má týkať firiem s viac ako 49 zamestnancami. "Zamestnávatelia budú mať možnosť stanoviť výšku nájomného a zvýhodniť zamestnanca nájomným spôsobom takým, že to sa mu nebude zarátavať a nebude ho to zaťažovať daňami a odvodmi," tvrdí Danko s tým, že takéto byty budú môcť byť odpredané zamestnancovi po 10 rokoch.

"Toto je deväť zákonov, ktoré nikomu neublížia a majú svoju logiku. SNS nebude na schôdzi sedieť so založenými rukami. Na čo by sme tam sedeli, keby sme nerokovali o veciach, ktoré riešia problémy," dodal Danko.

Nenávistný príspevok zamestnankyne Kancelárie prezidenta bude Čaputová riešiť osobne
27 | 09 | 2019 | René Skalný


Predseda SNS sa tiež vyjadril k návrhu stratifikácie nemocníc. Podľa Danka stratifikácia nie je riešením problému slovenského zdravotníctva. Je pre neho prekvapením, že stratifikáciu v piatok schválila vláda bez politickej podpory Smeru-SD.

Danko tvrdí, že za štyri roky sa v zdravotníctve nič nevyriešilo, nestavajú sa nemocnice a neexistuje sieť štátnych nemocníc. "Som proti rušeniu štátnych nemocníc a som proti tomu, aby sme ustupovali súkromnému sektoru," povedal s tým, že problémom zdravotníctva na Slovensku je vysoká cena liekov i nesystémové nákupy.

K návrhu sa SNS vyjadrí, až keď predseda Smeru-SD Robert Fico povie, že stojí za ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou. "Kým Robert Fico sám nepovie, že stojí za ministerkou Smeru-SD, SNS nemá dôvod sa k tomu vyjadrovať ani pozitívne, ani negatívne. Ak prídu na Koaličnú radu, donesú materiál, budeme sa vyjadrovať. Žasol som, že to vláda schválila bez politickej podpory Smeru-SD," skonštatoval Danko.

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období.

Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

PRÁVE TERAZ: Vorobjova mali obviniť zo zneužitia právomoci verejného činiteľa
Bývalého šéfa Finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavla Vorobjova mali obviniť zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Čítať ďalej
27 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Danko taktiež zvolá okrúhly stôl k otázkam potratov a prípadným zmenám v zákone o interrupciách. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že sa má konať budúci týždeň. Koaličný partner Most-Híd už oznámil, že sa ho zúčastní.

Danko chce otvoriť zodpovednú diskusiu o interrupciách. Uviedol, že okrúhly stôl bude budúcu stredu (2. 10.), zúčastniť sa ho majú zástupcovia odborných kruhov. Verí, že aj politici. Aktivity šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu a hnutia OĽaNO Igora Matoviča v tejto oblasti označil za "čisté politické farizejstvo".

Predseda SNS doplnil, že by chceli presadiť napríklad zákaz reklamy na interrupcie, ale aj zaviesť povinné poučenie na vyšetrení či povinnosť dať tehotnej žene fotografiu plodu.

Predstavitelia Mostu-Híd už potvrdili, že sa okrúhleho stola zúčastnia. Pred neefektívnym prísnym zákazom uprednostňujú riešenie, ktoré plod chráni takým spôsobom, že ženy motivuje rozhodnúť sa pre jeho vynosenie. "Také riešenie obsahoval napríklad návrh poslanca Krajčího, ktorý bol predložený na septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Ostatné návrhy smerovali len k vyvolávaniu napätia v spoločnosti," komentovala za stranu hovorkyňa Klára Debnár.

Most-Híd tiež poznamenal, že ak sa má v diskusii pokračovať, nemal by sa opomenúť názor odbornej obce, predovšetkým lekárov, gynekológov a psychológov.

Danko avizoval okrúhly stôl už pri podpise Memoranda za život a vlasť s mimoparlamentnou stranou Kresťanská demokracia – Život a prosperita (KDŽP) - Aliancia za Slovensko. K diskusii chce pozývať "všetky relevantné politické strany". Spoluprácu so stranou Mariana Kotlebu odmietol.

Poslanci NR SR v stredu (25. 9.) nepodporili väčšinou ani jednu zo štyroch navrhovaných noviel zákona o umelom prerušení tehotenstva. Na septembrovú schôdzu ich predložili OĽaNO, ĽSNS, poslanci zo Sme rodina Milan Krajniak a Jozef Lukáč, ale aj nezaradený poslanec Richard Vašečka.

Blaha sa „obul“ do novinárov: Čaputovej kult osobnosti - slovenské médiá už prekonali aj Severnú Kóreu!
27 | 09 | 2019 | Magda Danková