200 vojakov, 4 radary, a taktický mobilní raketový systém Patriot: Pentagon ohlásil podrobnosti o dodávke vojenského arzenálu do Saudskej Arábie
27 | 09 | 2019 I Marek Molnár

USA posielajú Saudskej Arábii taktický mobilní raketový systém Patriot, štyri radary Sentinel a vojakov, hlavne kvôli napätej situácií medzi USA a Iránom.


Okrem 200 vojakov a systémov protivzdušnej obrany boli umiestnené ďalšie dve taktické mobilné raketové systémy Patriot a ďalší protiraketový systém Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), vyhlásil vo štvrtok hovorca Pentagonu, Jonathan Hoffman.



Rozmiestnenie vojenského arzenálu bolo prvýkrát oznámené minulý piatok ministrom obrany USA Esperom, spolu so sľubom zverejniť podrobnosti hneď, ako budú k dispozícii. Generál Joseph Dunford, predseda spoločných náčelníkov štábu, v tom čase prehlásil, že toho arzenálu nebudú „tisíce“.

Esper a Dunford uviedli, že Spojené štáty diskutujú s európskymi spojencami, aby zistili, či nevysielajú ďalšie jednotky do Saudskej Arábie, čo by ovplyvnilo veľkosť rozmiestnenia USA, pričom neboli ponúknuté žiadne podrobnosti o európskej prítomnosti.

Washington vysiela za posledných niekoľko mesiacov do Saudskej Arábií stály prúd vojenských prostriedkov v rámci kampane „maximálneho tlaku“ proti Iránu. Teherán reagoval vyhlásením, že každý útok na jeho územie sa stretne s "neprimeranou a ničivou" reakciou proti americkému majetku a ich spojencom, ako je Saudská Arábia a SAE.

USA obvinili Irán z útoku zo 14. septembra na saudské ropné zariadenia v Abqaiq a Khurais, hoci zodpovednosť za tento útok si pripísali povstalci z Houthi v Jemene.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/09/26/je-na-case-aby-sa-iran-vzdal-nadeji-ze-europa-bude-vzdorovat-sankciam-usa-tvrdi-najvyssi-vodca-iranu/