AKTUALIZOVANÉ: Inšpekcia zadržala Vorobjova a Mihálika, ktorý mali pre Kočnera lustrovať novinárov a prokurátorov
26 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Inšpekcia ministerstva vnútra zadržala bývalého riaditeľa Spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova a terajšieho zástupcu riaditeľa Národnej finančnej jednotky Milana Mihálika, informuje Denník N s odvolaním sa na "zdroje z prostredia polície".


Presný dôvod nie je známy, no Vorbojova už mesiace vyšetruje Inšpekcia ministerstva vnútra pre jeho kontakty s Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom. Vorbojov najprv inšpekcii povedal, že novinárov lustroval priamo pre vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara.

S ním mal spolupracovať aj Mihálik, ktorého vidieť na fotke vyššie.

(AKTUALIZOVANÉ O SPRÁVU Z TASR)

Policajti z Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR zadržali bývalého riaditeľa spravodajskej jednotky finančnej polície Pavla Vorobjova, zástupcu riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a ešte jedného policajta pre podozrenie z neoprávnených lustrácií Jána Kuciaka a ďalších novinárov. Upozornil na to portál nastope.sk.

AKTUALITA: Sulík nechce na kandidátke ľudí "okolo Jozefa Rajtára a Ľubomíra Galka", v pondelok predstaví kandidátku
Predseda strany SaS Richard Sulík dnes na tlačovej konferencii povedal, že je jeho úlohou "spraviť poriadok". Čítať ďalej
26 | 09 | 2019 | Peter Bachan


„V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali tri osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie,“ uviedli z rezortu vnútra.

"K dnešným úkonom polície, respektíve k ich opodstatnenosti, sa neviem vyjadriť, nakoľko nemám informácie z vyšetrovania tohto prípadu. Z dnes medializovaných informácií som sa však dozvedel, že policajt Vorobjov mal v konaní zmeniť výpoveď a potvrdiť tak moje stanovisko zo začiatku roka, že žiadny pokyn na lustráciu som mu nedal", reagoval bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

V kauze lustrácie Kuciaka a ďalších novinárov začal vyšetrovateľ trestné stíhanie ešte v apríli tohto roku pre prečin zneužívania právomocí verejného činiteľa a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, ozrejmil vtedy rezort vnútra.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom marca vypovedal na Národnej kriminálnej agentúre. Predmetom výsluchu mali byť tvrdenia Vorobjova, že v roku 2017 mal dať pokyn na lustrovanie Kuciaka. Vorobjovove tvrdenia označil za nepravdivé. Podľa Gašpara lustrácia súvisela s kauzou Rybanič.

Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár (SaS) vtedy podal trestné oznámenie s odôvodnením, že Gašpar alebo Vorobjov pravdepodobne pri výpovediach zavádzali o lustrovaní novinárov. Tvrdí, že vo výpovedi Gašpara nesedia dátumy, pretože vyšetrovanie kauzy Rybanič sa skončilo skôr, ako došlo k lustráciám.

Matovič čelí disciplinárnemu stíhaniu; „Reagoval som na výrok, že si mám zobrať do väzenia krém“
25 | 09 | 2019 | Magda Danková