Poslanci odmietli balíček zmien z dielne ĽSNS
25 | 09 | 2019 I TASR

Poslanci v stredu odmietli zmeny v zákone o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve či novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, zameranú proti čiernym stavbám. Balíček viacerých zmien navrhovali poslanci z ĽSNS.


Novelou tlačového zákona chceli docieliť lepšiu právnu ochranu osôb, ktorým boli "prostredníctvom internetových médií pošliapané dobré meno, česť a dôstojnosť pred verejnosťou". Pôsobnosť tlačového zákona navrhovali rozšíriť o internetové spravodajské médiá.

V predkladanom zákone proti čiernym stavbám navrhovali zaviesť povinnosť polície poskytnúť efektívnu súčinnosť vlastníkovi pozemku pri odstraňovaní nelegálnej stavby. Argumentujú tým, že odstraňovanie nelegálnych stavieb na pozemkoch pod osadami "asociálnych obyvateľov" často súvisí s ohrozením zdravia alebo života majiteľov parciel.

Strana neuspela ani s návrhom na sprehľadnenie štruktúry a činnosti mimovládnych neziskových organizácií, ktoré sú napojené na financie zo zahraničia a na Slovensku vykonávajú propagačnú a agitačnú činnosť. Plénum rovnako odmietlo aj návrh strany na zmenu zákona o sociálnom poistení, ktorého cieľom bolo "zlepšenie podpory rodín s malými deťmi a zvýšenie motivácie slušných mladých rodín mať vlastné deti".