Rozhodla jediná sekunda, víťaznému Lampaertovi pomohol tímový kolega Viviani
21 | 09 | 2019 I SITA

Cyklistický tím Deceuninck-Quick Step zažil dvojnásobnú radosť po skončení záverečnej štvrtej etapy 63. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Na trati medzi Hlohovcom a Senicou bol najrýchlejší Talian Elia Viviani, ktorý sobotňajším triumfom pomohol k celkovému prvenstvu Belgičanovi Yvesovi Lampaertovi. Dvadsaťosemročný rodák z Izegeme zvíťazil o jedinú sekundu pred Francúzom Arnaudom Démarom z družstva Groupama-FDJ. Deceuninck-Quick Step na Slovensku obhájil úspech z vlaňajška, vtedy opanoval celkovú klasifikáciu Francúz Julian Alaphilippe.


"Celé štyri dni som sa pokúšal o víťazstvo a som šťastný, že mi to vyšlo v záverečnej etape. Hájili sme žltý dres pre lídra pretekov, no zároveň sa mi naskytla šanca dosiahnuť čiastkové víťazstvo a som rád, že sa mi to podarilo pred týmito vynikajúcimi fanúšikmi," povedal v cieli do mikrofónu RTVS Viviani, ktorý si v sobotu splnil osobný cieľ a zároveň potešil aj svojho tímového kolegu. "Démare sa po piatkovom triumfe priblížil v celkovom poradí a vedeli sme, že našou jedinou cestou k tomu, aby sme sa udržali na vedúcej pozícii, bolo etapové prvenstvo. Tím mi pripravil dobrú pozíciu, ukázal svoju silu a mne sa podarilo zvíťaziť," hovoril.

Lampaert bol po skončení pretekov rád, že Viviani zobral v cieli desať bonifikačných sekúnd, pretože pred Démarom viedol po troch etapách iba o sedem sekúnd. V konečnom zúčtovaní uspel najtesnejším rozdielom. "Som veľmi šťastný, bolo to tesné. Pracoval som v posledných metroch pre Eliu, aby získal maximálnu bonifikáciu. Podarilo sa mu to a odmenou preňho bolo aj etapové víťazstvo. Vždy je to príjemný pocit ovládnuť etapové podujatie," uviedol všestranný Belgičan, pre ktorého je to desiate profesionálne víťazstvo.

Démare vyhral v Hlohovci pred zrakom svojho otca, ktorý prišiel z Paríža na bicykli za desať dní
Cyklistické preteky Okolo Slovenska napísali ďalší pamätný športový príbeh. Josué Démare strávil desať dní na bicykli a z francúzskeho Paríža pricestoval až do Hlohovca, kde v piatok finišovala tretia etapa 63. ročníka cyklistického podujatia pod... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | SITA


Niekdajší belgický časovkársky šampión sa predstavil na pretekoch Okolo Slovenska druhý rok po sebe a opäť si pripísal v etapách dve druhé miesta. Po tesných finišoch bol viackrát sklamaný, ale dočkal sa satisfakcie v podobe celkového triumfu. Ten chutil o to sladšie, že po prvej etape v Bardejove ho zo žltého dresu dodatočne "vyzliekli" rozhodcovia.

"Víťazstvo na etapových pretekoch ukazuje, že som pred MS v dobrej forme, a tak uvidíme, ako sa mi bude dariť. Na Slovensko chodím rád, je to pekná krajina a nevylučujem svoju účasť ani v budúcnosti. Preteky neponúkajú veľmi náročný profil, ale dobre poslúžia na prípravu pred svetovým šampionátom," doplnil Lampaert.

Zo slovenských cyklistov pútal najväčšiu pozornosť počas celých pretekov Erik Baška z tímu Bora-Hansgrohe. Dvadsaťpäťročný pretekár obsadil v celkovom hodnotení deviatu pozíciu a takmer v každej etape bojoval o pódiové umiestnenie. Napokon sa musel uspokojiť s troma štvrtými miestami. "Neviem, čo k tomu povedať. Mal som väčšie ambície, ale čo narobím. Štvrté miesta by som určite vymenil za jedno víťazstvo," hovoril rodák z Dohnian, ktorý si preteky pred domácimi fanúšikmi užil.

"Popri trati bolo veľa priaznivcov, išli sme atraktívnymi trasami a v závere nám prialo aj počasie. Spolu s Jurajom Saganom sme cítili, že sme doma. Mrzí ma akurát to, že sa mi nepodarilo žiadne pódiové umiestnenie ani víťazstvo. Chcel som sa popasovať s najlepšími. Dlho som nebol líder a je to krok k tomu, aby som túto úlohu mohol plniť v budúcnosti," uzavrel Baška.