Nájazd na Area-51 skončil fiaskom.
21 | 09 | 2019 I René Skalný

Virálny vtip internetovej komunity, ktorý si sľuboval preraziť brány tajnej leteckej základne vyše dvoma miliónmi „lovcov mimozemšťanov“ sa skončil neúspechom. Dlho očakávaného „nájazdu“ sa zúčastnila len hŕstka nadšencov.


Spočiatku recesistická facebooková udalosť „Storm Area 51“ sa rýchlo stala fenoménom, so státisícami potenciálnych účastníkov. Tí plánovali preraziť bezpečnostný perimeter policajnej aj vojenskej ochrany a „uvidieť tých mimozemšťanov“ v supertajnom vojenskom komplexe v Nevadskej púšti. Niektoré celebrity dokonca prisľúbili svoju účasť, čím znásobili potenciál celého „nájazdu“. Oficiálne úrady sa naopak situáciu snažili upokojiť tým, že rázne odmietli čo i len pokojný „festival mimozemšťanov“ s vysvetlením, že to jednoducho nie je možné.


Takže aké dramatické vyvrcholenie akcia v strede Nevadskej púšte priniesla? Boli posilnené jednotky s odistenými zbraňami a služobnými zbraňami v piatok ráno nastúpené zbytočne? Môžete hádať.


Valentín Katasonov: Niekoľko čísel k 90. výročiu Veľkej hospodárskej krízy
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Nič z toho.


Menší dav povzbudení heslom „Držte sa plánu!“ sa skoro ráno zhromaždil priamo pred bránou komplexu
A-51. Očití svedkovia uvádzajú, že na mieste bolo „niekoľko desiatok až niekoľko stoviek ľudí.


Oproti pôvodne ohláseným dvom miliónom ohlásených účastníkov na Facebooku je to značný rozdiel. Ešte menšia skupinka „nájazdníkov“, tvorená z väčšej časti najmä videobloggermi a Youtubermi sa pre zmenu zoskupila pri druhej bráne, kde sa priateľsky zhovárali s ostrahou. Aj keď množstvo narušiteľov predviedlo svoj najlepší „Naruto beh“ (t.j. fiktívna postava z animovaného seriálu Pozn. prekladateľa), nikto sa neodvážil čeliť armáde Spojených štátov, prípadne preraziť si cestu dnu násilím. Nutné dodať, že hlavne pre dobro všetkých zúčastnených. 


Najväčšieho aktu rebélie sa zrejme dopustil muž, obvinený z priestupku močenia na verejnosti, kým iná žena bola zadržaná políciou z bližšie neuvedených dôvodov. Mimo hlavného „nájazdu“ sa v tom čase blízko vojenskej základne konalo množstvo ďalších zhromaždení. Letmý prehľad ponúka celú plejádu tematických festivalov, koncertov, či večierkov na počesť „odvážnych nájazdníkov“.


Vo finále sa patrí dodať, že aj keď samotná akcia v podstate nebola úspešná, nadšenie účastníkov za to samo o sebe stálo.


Venezuelská vláda zverejnila video, na ktorom sa má Guaidó stretávať s údajnými narkobarónmi.
V piatok venezuelský minister komunikácie a informácií Jorge Rodriguez publikoval video, ktoré má byť podľa jeho slov dôkazom, že opozičný líder Juan Guaidó má väzby na kolumbijských politikov a narkobarónov. Čítať ďalej
21 | 09 | 2019 | René Skalný