Ministerstvo obrany eviduje vznik Európskej intervenčnej iniciatívy, prijalo by diskusiu v Európskej únii
21 | 09 | 2019 I TASR

Ministerstvo obrany (MO) SR eviduje vznik Európskej intervenčnej iniciatívy (E2I). O každej novej obrannej iniciatíve by však mali podľa rezortu diskutovať všetci členovia Európskej únie (EÚ). Za dôležité považuje tiež, aby boli v súlade s existujúcimi iniciatívami. Pre TASR to v súvislosti so záujmom Talianska o pripojenie sa k E21 uviedla hovorkyňa MO SR Danka Capáková.


Slovensko podľa ministerstva vo všeobecnosti víta prehlbovanie európskej obrannej spolupráce, ku ktorej dochádza kontinuálne od roku 2016. "Zastávame názor, že každá nová obranná iniciatíva by mala byť predmetom diskusie všetkých členských štátov EÚ a mala by byť v súlade s už existujúcimi iniciatívami a projektmi v rámci EÚ a NATO," reagovala hovorkyňa.

E2I vznikla mimo štruktúr Severoatlantickej aliancie alebo EÚ v roku 2018 a nateraz sa k nej pripojili Belgicko, Británia, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Nemecko, Portugalsko a Španielsko. Vo štvrtok (19. 9.) prejavilo záujem pridať sa aj Taliansko.

Cieľom E2I, ktorá je výsledkom Macronovej výzvy na vytvorenie "skutočnej európskej armády", je získanie schopnosti uskutočňovať v krátkom čase spoločné vojenské operácie, evakuácie civilistov alebo operácie na pomoc pri katastrofách.