Návrh rezolúcie OSN pre Sýriu chráni „teroristov“, tvrdí Rusko
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruské ministerstvo zahraničia tvrdí, že návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii by pomohol „teroristom“ v oblasti mesta Halab tým, že ich ochráni pred leteckým bombardovaním.


Vo vyhlásení uverejnenom v nedeľu, keď sýrske vládne sily pokračovali v ofenzíve proti povstaleckým bojovníkom v meste, Rusi vyhlásili, že francúzsky návrh  je „spolitizovaný a jednostranný“.

„Výslovným pokusom bolo zakázať lety v oblasti mesta Halab, aby sa poskytli úkryty pre teroristov z Jabhat al-Nusra a pridruženým militantom,“ uviedlo ministerstvo. Zdôraznilo sa v ňom však aj to, že Rusko je „stále pripravené hľadať dlhodobé riešenie v Sýrii, na rozdiel od Západu“.

Rada bezpečnosti OSN hlasovala v sobotu o dvoch súperiacich rezolúciách o boji. V prvej Francúzsko požadovalo ukončenie leteckých útokov, a v druhom Rusko vyzvalo na upokojenie zbraní, ale vôbec nespomínalo zastavenie bombardovania.

Fedor Lukjanov: Jastrabovi pristrihli krídla
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová


Ruské vyhlásenie bolo v skutočnosti to isté ako francúzske, len v inom kabáte. Napríklad Rusko odstránilo požiadavku na ukončenie leteckých útokov na Halab a zamerala sa na neúspešnú dohodu o prímerí medzi USA a Ruskom, ktorá bola pripojená k návrhu.

Rusko vetovalo rezolúciu vypracovanú Francúzmi, zatiaľ čo ruský návrh nezískal dostatok hlasov na to, aby prešiel. Veľvyslanec Británie pri OSN Matthew Rycroft označil sobotné zlyhanie v New Yorku za „zlý deň pre Rusko, ale ešte horší pre obyvateľov mesta Halab“.

„Rusko sa stalo jedným z hlavných útočníkov na Halab, pričom používajú taktiku, ktorá pripomína viac násilníkov ako politikov,“ uviedol pre tlačovú agentúru David Pressman, zástupca veľvyslanca USA pri OSN. Ďalej uviedol, že Rusko má „v úmysle pokračovať vo vraždení“, a že pre Moskvu by malo byť potrebné „menej rozprávať a vytvoriť viac opatrení na zastavenie zabíjania“.

Na rezolúciu OSN je potrebné deväť hlasov, aby sa neprijalo žiadne veto. Veto môžu vyniesť krajiny ako USA, Francúzsko, Británia, Rusko a Čína. Francúzsky návrh získal 11 hlasov, zatiaľ čo Čína a Angola sa zdržali hlasovania. Venezuela sa pripojila k Rusku hlasovaním proti.

Vladimír Prochvatilov: Útok na saudskoarabskú ropnú rafinériu je útokom pod falošnou vlajkou
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Ruský návrh získal iba štyri hlasy, preto veto nebolo ani potrebné. Rusko získalo podporu Číny, Venezuely a Egypta. Angola a Uruguaj sa zdržali hlasovania, zatiaľ čo zvyšných deväť členov rady hlasovalo proti. Egypt bol jediným členom Bezpečnostnej rady, ktorý hlasoval za francúzsky aj ruský plán. Saudská Arábia a Katar zkritizovali zjavnú podporu moskovského návrhu.

Abdullah al-Alami, predstaviteľ Saudskej Arábie za OSN, v sobotu vyhlásil: „Bolo veľmi bolestivé vidieť, že Senegal a Malajzia boli bližšie k arabskému konsenzu o Sýrii v porovnaní s egyptským, ktorý mal byť arabským zástupcom pre Radu bezpečnosti. „Protinávrh Ruska bol divadelným neporiadkom. Dnes je pre Sýriu temný deň, ale sýrsky ľud sa nevzdá. V konečnom dôsledku zvíťazia nad rozpormi,“ ďalej uviedol

Katar tiež vyjadril sklamanie z hlasovania Egypta s Ruskom a uviedol, že bude presadzovať plány na riešenie humanitárnej situácie v Sýrii. „Boli sme sklamaní, keď Egypt hlasoval za ruský návrh,“ prehlásil v sobotu katarský veľvyslanec al-Džazíra Ahmed bin Saif Al Thani pre portál Al Jazeera.

„Teraz je dôležité zamerať sa na to, čo môžeme urobiť po zlyhaní Bezpečnostnej rady - toto je piate veto Ruska týkajúce sa Sýrie. Budeme spolupracovať s krajinami, ktoré sú priateľmi Sýrčanov, aby sme preskúmali, aké sú možnosti,“ ďalej uviedol katarský veľvyslanec.

Dimitrij Sedov: USA uťahujú slučku okolo Iránu
Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Diplomatický redaktor portálu Al Jazeera, James Bays, ktorý sa hlási z ústredia OSN v New Yorku, uviedol, že existuje len niekoľko diplomatických možností na zastavenie utrpenia sýrskeho ľudu.

"Medzinárodná podporná skupina v Sýrii a všetci kľúčoví medzinárodní, či regionálni aktéri sa nikam nedostali. Potom sa vyvinula snaha USA a Ruska. Teraz sa zasa spolu nerozprávajú. Posledná možnosť je snažiť sa presvedčiť Radu bezpečnosti, aby sa ujala vedenia,“ prehlásil diplomatický redaktor.

aljazeera.com


Je tu jedna posledná iniciatíva vedená členom Rady bezpečnosti Nového Zélandu, ktorá môže v nadchádzajúcich dňoch zaistiť prímerie v Halabe. „Novozélandský veľvyslanec Gerard van Bohemen už má svoj vlastný návrh a konzultuje s ostatnými krajinami, pričom sa na poslednú chvíľu usiluje o dosiahnutie dohody pri stole Bezpečnostnej rady.“

Medzitým sýrske vládne sily v nedeľu pokračovali v útoku na východný Halab. Vojaci a ich spojenci v nedeľu postupovali v uliciach vo východnom sektore, ktorý je od roku 2012 mimo kontroly vlády.

„Útoky na zemi, ale aj tvrdé letecké údery pokračovali celú sobotnú noc, pričom pokračovali aj v nedeľu, najmä v okrese Sheikh Said,“ na východe Halabu, uviedol Rami Abdel Rahman, vedúci monitorovacej skupiny Sýrskeho observatória ľudských práv so sídlom v Spojenom kráľovstve. Ďalej uviedol, že vládne sily prevzali kontrolu nad križovatkou Jandul na severovýchode Halabu.

Najnovšie majú za cieľ vyčistiť cestu pre „rozhodujúcu pozemnú ofenzívu“, uviedol denník Al Watan.

Armáda zaútočila na obkľúčený sektor Halabu pred viac ako dvoma týždňami, pričom boli podporení ruskými leteckými útokmi s cieľom znovu zjednotiť mesto.

Sergey Karaganov: Svet sa rúti do jadrovej vojny, elity si s tým hlavy nelámu
Obmedzenie jadrového arzenálu neznamená, že bude svet bezpečnejší - hlavne nie vtedy, keď elity, ktoré nikdy nezažili veľkú vojnu, slepo veria, že ju nikdy ani neuvidia. Táto nebezpečná ilúzia vyvoláva apokalyptický konflikt, tvrdí preslávený... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | Sergey Karaganov


Podľa SOHR si letecké útoky vlády a jej ruských spojencov od 22. septembra spustenia vojenských operácií na znovuzjednotenie vlády, držanej západne a východne od Halabu vyžiadali 273 životov, pričom väčšina sú civilisti, vrátane 53 detí. Ďalších 17 civilistov zahynulo pri delostreleckom bombardovaní východných okresov.

Organizácia SOHR, ktorá zhromažďuje informácie uviedla, že 50 civilistov, vrátane deviatich detí, zahynulo pri bombovom bombardovaní povstaleckých západných okresov. Útok na Halab sa začal len niekoľko dní po páde prímeria v Sýrii, v ktorom figurovalo Rusko a USA.

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier varoval, že zvyšujúce sa napätie medzi USA a Ruskom v dôsledku sýrskeho konfliktu spôsobilo situáciu „nebezpečnejšiu“ ako bola studená vojna.

„Je mylné myslieť si, že je to ako studená vojna,“ uviedol v rozhovore pre agentúru Bild. „Súčasné časy sú odlišné a určite nebezpečnejšie," dodal na záver.

Obranné systémy Patriot a Aegis sú nevhodné na skutočný boj, tvrdí ruská armáda
Saudskú oblohu chráni viacero taktických mobilných raketových systémov Patriot, torpédoborcov Aegis a veľa radarov, avšak nič z toho nedokázalo zastaviť masívny útok na ropné polia, pretože v skutočnosti nie sú také výkonné, ako ich prezentuje USA.... Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Marek Molnár