Dimitrij Sedov: USA uťahujú slučku okolo Iránu
19 | 09 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Saudskoarabská provokácia je porovnateľná so „zbraňami hromadného ničenia“ Saddáma Husajna či mysterióznou katastrofou letu MH17


Útoky bezpilotných lietadiel na ropné komplexy Saudi Aramco v Saudskej Arábii 14. septembra vyvolali veľa otázok.


Prvou je, prečo saudskoarabské úrady doposiaľ zadržiavajú informácie o nájdených zvyškoch jednorazových bezpilotných lietadiel. Najčastejšie také používajú povstalci na Blízkom východe. Vrátane jemenských Húsíov, ktorí sa k útoku prihlásili. Takéto zariadenia na jedno použitie sú lacné, efektívne a nevyžadujú špeciálnu odbornú obsluhu.


MIMORIADNE: Saudi obvinili z útokov Irán a tvrdia, že „nemohli pochádzať z Jemenu“
Saudskoarabské ministerstvo obrany (SAE) obviňuje Irán z útokov na ropné spoločnosti Aramco vo východnej provincii Búkjak a Churajs. Podľa SAE za útokmi nie sú Húsiovia z Jemenu. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič

Hoci je ťažké predstaviť si, že v tomto prípade boli použité tie najjednoduchšie  bezpilotné lietadlá. Také predsa nie sú schopné prekonať vzdialenosť asi tisíc kilometrov od jemenskej hranice k saudským komplexom na rafináciu ropy. Aj keby by to ich dolet umožňoval, museli by mať aj navigáciu. Pri obdobných letových vzdialenostiach je zabudovaná do komplexnej elektronickej vodiacej jednotky snímajúcej  terén. Prípadne sú rakety riadené prostredníctvom satelitu.


Podľa dostupných oficiálnych informáciách jemenskí Húsíovia také nemajú. Rovnako nevlastnia ani zariadenia s možnosťou satelitného ovládania. Navyše, strategické bezpilotné lietadlá nevlastní ani samotný Irán. Práve ten Washington obviňuje z uskutočnenia útokov v Saudskej Arábii.


O tom, že na Saudov neútočili primitívne po domácky vyrobené  zariadenia svedčí aj skutočnosť, že ich zásahy boli veľmi presné. Všetkých desať bezpilotných lietadiel bolo navádzaných jednotným navigačným systémom a s istotou zasiahlo plánový cieľ. Saudská Arábia následne znížila produkciu ropy viac než o polovicu. Čo prudko zdvihlo svetové ceny čierneho zlata. Takýchto vojenských úderov sú schopné iba dobre vybavené a silné armády.


Nikolaj Bobkin: Majú iránske revolučné gardy červenú čiaru v boji s USA?
Komentár Nikolaja Bobkina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD

Všetky načrtnuté úvahy sa stali akoby zbytočné, keď niektoré americké médiá odvolávajúc sa na isté tajné zdroje 17. septembra uviedli, že za útokmi je Irán.


„Podľa dvoch úradníkov s prístupom k utajovaným skutočnostiam došlo k útoku na saudské rafinérie geograficky z iránskeho územia. Séria rakiet s plochou dráhou letu bola vypustená minimálne z jedného miesta. Tieto spravodajské informácie dokazujú spojenie medzi útokmi a Iránom. Americkí predstavitelia a ich spojenci zvažujú medzinárodné sankcie voči Iránu ako reakciu na útoky na saudské Aramco. Útoky totiž znížili jeho produkciu na 5,7 milióna barelov denne, čiže 5 % celosvetovej produkcie, “ uviedla NBC .


A Trump ešte skôr na Twitteri oznámil, že „USA sú pripravené reagovať, ak bude oficiálne jasné, kto za útokom stojí“. Vyššie spomínaní úradníci povedali NBC , že USA majú presvedčivé dôkazy o odpálení rakiet v podobe snímok.


Saudskí predstavitelia sa tiež okamžite pripojili. Prišli s tvrdením, že predbežné vyšetrovanie útoku ukazuje na stopy vedúce k iránskym zbraniam.


Irán reagoval ostro. Najvyšší iránsky vodca, ajatolláh Ali Chamejní  jednoznačne poprel účasť na útoku na saudské Aramco. Irán odmietol rokovania s USA na akejkoľvek úrovni. Na konci septembra sa totiž špekulovalo o možnom stretnutí amerického a iránskeho prezidenta.


Je potrebné poznamenať, že od roku 2015 Irán vyrába raketu dlhého doletu Soumar. Svojimi možnosťami je podobná ruskej rakete X-55. Irán získal toto zariadenie pašovaním z Ukrajiny tesne po roku 2000. V zásade by sa Irán mohol pokúsiť zaútočiť na Saudské Aramco touto zbraňou. Ale je tu ešte jedno „ale“.


Čo by tým Iránci dosiahli? Iránski vodcovia s triezvym uvažovaním by sa zrejme len ťažko rozhodli spôsobiť svojmu dlhodobému regionálnemu protivníkovi masívne materiálne škody. Čím by si iste vyslúžili odsúdenie celého sveta a riskovali odvetný útok.


Rusko a Irán budú prevádzať svoje platby bez systému SWIFT
Rusko a Irán budú prevádzať svoje platby pomocou alternatívneho systému medzinárodnej uznávanej siete na prevod peňazí, oznámil guvernér iránskej centrálnej banky Abdolnaser Hemmati. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár

A satelitné snímky odpaľovania rakiet možno predsa vyrobiť v ľubovoľnom množstve. Je ľahké sfalšovať aj konkrétne súradnice miesta štartu. Technické možnosti simulácie pôvodu štartu rakiet sú bezhraničné. Rakety môžu byť dokonca vypustené z lodí amerického námorníctva v Perzskom zálive. Môžu prejsť cez americkú základňu v Kuvajte, vystrašiť tam námorníkov a nabrať kurz na saudskoarabský cieľ. Aby tam vo finiši zasiahli rafinériu s takou presnosťou, akú ukrajinsko-iránske rakety Soumar nemajú bez satelitnej navigácie šancu dosiahnuť.


Z hľadiska psychologického účinku docieleného takouto provokáciou je jeho miera porovnateľná s povestnými „zbraňami hromadného ničenia“ Saddáma Husajna či mysterióznou katastrofou letu МН17. Svetová komunita zostane pobúrená a rozviaže Washingtonu ruky na akékoľvek kroky proti Iránu.


Je totiž takým zvláštnym zvykom, že ak nejakí darebáci v hociktorom kúte sveta spôsobia katastrofu, USA sú akoby zázrakom ihneď pripravené pomstiť nevinné obete.


Americká slučka okolo Iránu sa zjavne uťahuje ...