Pavol Jesenský: Parlament pomohol oligarchom šklbnúť si pred voľbami z rozpočtu
18 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Parlamentom sa podarilo pretlačiť novelu zákona o znížení dane z pridanej hodnoty na printové médiá. Naivná predstava o tom, že ide o „zákon, ktorý by mohol pomôcť printovým médiám zlepšiť ich ekonomickú bilanciu, ale súčasne aj zachovať klasické štandardné redakcie poctivých novinárov, ktorí si musia sadnúť k svojmu počítaču, zodpovedajú za svoju informáciu a nemôžu zverejňovať neoverené hlúposti,“ totiž naráža na realitu.


Je len ťažko predpokladateľné, že redakcie teraz plošne zvýšia platy, alebo prijmú výrazne vyšší počet ľudí do redakcií, aby tak znížili tlak na výkon jednotlivých novinárov. Navyše dnes nenájdete jedinú redakciu, kde by existovali výhradne novinári píšuci do tlačených vydaní denníkov. Drvivá väčšina publikovaných informácií totiž zároveň ide aj na internet.


Pavol Jesenský: Ekonomická kríza sa už dotkla aj Slovenska
14 | 08 | 2019 | Pavol Jesenský

A predstava, že si novinári začnú viac overovať informácie vďaka nižšej DPH, je scestná. Tí, ktorí to robia, s tým neprestanú a tí ktorí nie, zrejme kvôli DPH-čke nezačnú. Kvalitnejšiemu informovaniu by mohol nanajvýš pomôcť iný prístup politikov, ktorí buď otázky ignorujú, alebo napíšu vyhýbavé odpovede.


Táto novela tak pomôže len oligarchom, ktorí vydavateľské domy vlastnia. A situácii v médiách môže pomôcť naozaj len v obmedzenej miere v závislosti od toho, či a koľko sa majitelia rozhodnú z ušetreného pustiť do skvalitnenia práce redakcií.


Do vlastnej nohy, respektíve do štátneho rozpočtu, si parlament trafil aj schválením zrušenia koncesionár-skych poplatkov pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi. Keby išlo len o druhú skupinu, dalo by sa ešte privrieť oko. Ale treba si uvedomiť, že RTVS je platená z týchto koncesionárskych poplatkov, ktorú napríklad – v prípade televíznej časti, naozaj podľa prieskumov sledujú najmä staršie ročníky.


Peter Haluza: "Vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš", teraz sa naozaj oplatí zadlžovať
Predseda Slovenskej národnej strany má v otázke zvýšenia zadlženia Slovenska úplnú pravdu. Jeho slová, že „vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš“, by si mal každý deň ráno prečítať minister financií Ladislav Kamenický a nie v záujme ťahania peňazí... Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Peter Haluza

Výsledok je teda taký, že tí, ktorí verejnoprávne šarády sledujú najviac, za ne platiť napokon nebudú. Tí, čo RTVS nesledujú, platiť musia, aj keď nechcú. Povedzme však, že toto musia vytrpieť, lebo duálnosť mediálneho priestoru na Slovensku má svoje opodstatnenie. Výsledkom je však každopádne osemmiliónový výpadok zo štátnej kasy, ktorý bude RTVS chýbať a ktorí doplatíme my všetci. V situácii, keď si do nemocnice musíte nosiť príbory, je pritom každý cent dobrý. Zvlášť, keď sa vládna koalícia čoraz viac predbieha predvolebnými darčekmi s cieľom obrať náš spoločný štátny rozpočet o ďalšie milióny.