India nakoniec prevezme kontrolu nad Kašmírom, tvrdí indický minister zahraničných vecí
18 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Indický minister zahraničných vecí tvrdí, že očakáva, že sa Kašmír pod kontrolou Pakistanu jedného dňa stane indickým územím.


Región Kašmír, ktorý je v pod správou Pakistanu, je „súčasťou Indie a jedného dňa očakávame, že nad ním budeme mať kontrolu my,“ uviedol v utorok na tlačovej konferencii indický minister zahraničných vecí Subrahmanyam Jaishankar.

Ďalej dodal, že India čelí „jedinečnej výzve“ Pakistanu a obviňuje Islamabád z „otvoreného“ využívania terorizmu ako súčasti svojej zahraničnej politiky.

Ministrove vyhlásenie prichádza deň potom, čo hlavný minister indického štátu Gudžarát varoval Pakistan, že Nové Dillí sú pripravené vziať si Kašmír späť, aby sa „zjednotila“ India.

Islamabád „by mal byť pripravený, že stratí Kašmír,“ prehlásil gudžarátský predseda vlády Vijay Rupani pre miestne médiá.

Tento krvavý územný spor siaha až do roku 1947 po rozdelení Britskej Indie. Obidva novo nezávislé štáty India aj Pakistan si vzniesli nárok na Kašmír, čím vyvolali konflikt plný násilia, ktorý trvá dodnes.

Susedi s jadrovými zbraňami bojovali proti stavu Kašmíru s niekoľkými konvenčnými vojnami, pričom hraničné konflikty sa stali takmer rutinou. Indické lietadlá vo februári vykonali bombové útoky na tajný úkryt islamistickej povstaleckej skupiny Jaish-e-Mohammed (JeM), pričom táto skupina už predtým uskutočnila niekoľko teroristických útokov na indickú pôdu. Islamabád na toto odvetil zostrelením indického stíhacieho lietadla.

V auguste došlo k prudkému napätiu, keď India zrušila osobitný štatút Džammú a Kašmíru.

Nové Dillí tvrdí, že toto rozhodnutie bolo motivované túžbou potlačiť terorizmus a korupciu v regióne. Obe strany varovali, že napätá situácia by mohla vyvolať vojnu - alebo dokonca jadrový konflikt.

Cestujúci bojovali so silným vetrom, aby unikli z lietadla plného dymu (VIDEÁ)
Španielske lietadlo, naplnené hustým dymom, bolo nútené núdzovo pristáť v Barcelone. Evakuácii však bránil silný vietor, ktorý odfúkol nafukovacie šmýkačky pre núdzový výstup z lietadla do vzduchu. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič