Obrovské zásoby zlata v Rusku majú teraz hodnotu viac ako 100 miliárd USD
10 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Dlhodobá ruská stávka na zlato, vyzerá každý mesiac čoraz lepšie.


Rusko dlhodobo diverzifikuje svoje rezervy a odstiháva sa od amerického dolára. Krajina v poslednom desaťročí štvornásobila svoje zásoby zlata. Tento krok sa začína vyplácať. Ceny zlata sa vyšplhali na šesťročné maximum. V minulom roku tak nominálna hodnota národného zlata vyskočila až o 42% na konečných 109,5 miliárd dolárov a vzácny kov tak teraz predstavuje najväčší podiel na celkových ruských rezervách od roku 2000.




Ruská centrálna banka sa v posledných rokoch stala najväčším nákupcom zlata. Politika prezidenta Vladimíra Putina sa snaží dlhodobo minimalizovať vplyv amerického dolára na ruskú ekonomiku, pretože vzťahy medzi krajinami zostávajú aj naďalej napäté. Keby bolo Rusko nútené siahnuť na svoje zlaté rezervy, získalo by statnú cenu. Žltý kov totiž smeruje k svojmu najlepšiemu roku za sledované obdobie od roku 2010. Výsledok tohto rastu výrazne ovplyvňuje aj americko-čínska obchodná vojna, ktorá má negativny vplyv na globálny rast ekonomiky a centrálne banky v dôsledku toho zmierňujú svoje menové politiky.

Rusko dáva prednosť utlmeniu svojej makroekonomickej stability prostredníctvom politicky neutrálnych nástrojov,“ uviedol Vladimír Miklashevský, stratég spoločnosti Danske Bank A / S v Helsinkách. „Veľká časť prostriedkov držaných v amerických dolároch sa masívne nahrádza zlatom. Je to stratégia, ktorá v priebehu niekoľkých mesiacov získala pre Ruskú centrálnu banku miliardy dolárov.

Dolár končí: Rusko a EÚ majú záujem o vzájomný obchod v národných menách bez "greenbacku"
Po stretnutí ruského ministra financií, Antona Siluanova s viceprezidentom Európskej komisie pre energetiku, Marošom Sefcovičom, chcú obaja partneri rýchlo rozšíriť používanie národných mien v obojstranne vzájomných platbách. Čítať ďalej
16 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Rusko však nie je ani zďaleka jedinou krajinou, ktorá sa rozhodla opustiť americký dolár a začala svoje rezervy zhromažďovať v zlate. Medzi najväčšími kupcami zlata boli v posledných rokoch najmä Čína, Kazachstan a Poľsko a očakáva sa, že sa svetové podiely zlata budú ešte chvíľu zvyšovať.