MIMORIADNA SPRÁVA: Americký poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton rezignoval
10 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Jeden z popredných "jastrabov" v Bielom dome a kontroverzný poradca pre národnú bezpečnosť administratíve Donalda Trumpa, John Bolton rezignoval zo svojej funkcie. Oznámil to práve prezident Donald Trump.



Bolton bol hlavný strojcom "nebezpečnej" bezpečnostnej politiky USA počas funkčného obdobia Donalda Trumpa. Chýry o nezhodách medzi ním a Trumpom presakovali už dlhšiu dobu, ale obaja ich statočne demetovali.

Bolton obvinil (nielen) Rusko zo šírenia dezinformácii o jeho sporoch s Trumpom. Kde je ale pravda?
Na fóre, pod záštitou The Wall Street Journal, poradca amerického prezidenta John Bolton povedal, že odporcovia Washingtonu, vrátane Ruska, šíria zvesti o jeho sporoch s Donaldom Trumpom. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Zuzana Vargová


Trump o rezignácii informoval len 90 minút pred tým, ako sa Bolton predstavil na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Mike Pompeom a ministrom financií Stevenom Mnuchinom. Podľa Boltonovho vyjadrenia ho rezignáciu požiadal sám prezident Trump ešte včera večer a Bolton mu ju odovzdal.

John Bolton má na mále. Podľa bývalého agenta CIA bude “odstúpený”
Poradca národnej bezpečnosti Donalda Trumpa a hlavný “jastrab” amerických otvorených konfliktov, do ktorých vmanipuloval administratívu Bieleho domu, by mohol byť čoskoro “odstúpený”. Oznámil to bývalý agent CIA John Kiriakou, ktorý tvrdí, že sa... Čítať ďalej
15 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič


Bolton bol vymenovaný 9. apríla 2018 za národného bezpečnostného poradcu v administratíve Donalda Trumpa a počas celého svojho pôsobenia vo funkcii dostal svojej povesti, ako "stabilný" vojnový jastrab. Zasadzoval sa za použitie sily pri snahe USA o zmenu režimu v Sýrii, Venezuele, Severnej Kórei a Iráne. Takisto dôrazne podporil odstúpenie USA od jadrovej dohody s Teheránom a ukončenie dohôd o nešírení zbraní s Ruskom.

Kríza vo Venezuele: Bolton mal v bloku záznam o vyslaní 5000 vojakov do Kolumbie
Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton vyvolal polemiku, keď do médií prenikol záber na jeho rukou písanú poznámku o vyslaní 5000 vojakov do Kolumbie, ktorá susedí s Venezuelou, kde sa odohráva politická kríza.... Čítať ďalej
29 | 01 | 2019


Trump už dlhšiu dobu držal Boltona na vedľajšej koľaji pri svojich kľúčových medzinárodných stretnutiach, keď hľadal príležitosti na oživenie dialógu s Iránom a Severnou Kóreou. Trump sa už skôr v zákulisí sťažoval, že jeho poradca je príliš horlivý a snaží sa dostať USA do ďalšej vojny.