Microsoft varuje, že Trumpove tvrdé zásahy proti spoločnosti Huawei ohrozujú prežitie amerických spoločností
09 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americká technologická spoločnosť Microsoft je nespokojná s tlakom amerického prezidenta Donalda Trumpa na čínsku značku Huawei, tvrdiac, že ​​takéto nespravodlivé a „neamerické“ zaobchádzanie môže tvrdo zasiahnuť domáce spoločnosti, vrátane samotného Microsoftu.


Prezident technologického gigantu, Brad Smith, má vážne pochybnosti, na základe ktorých bol Huawei pridaný do známeho zoznamu entít v USA, čím sa americkým spoločnostiam zakazuje obchodovať s čínskou spoločnosťou. V rozhovore pre agentúru Bloomberg Smith uviedol, že jeho spoločnosť chce, aby administratíva Trumpovej objasnila túto záležitosť a skontrolovala, či sa tento krok nevykonal bez „zdravého základu logiky a zásad právneho štátu“.

Podľa prezidenta spoločnosti Microsoft však regulačné orgány USA neposkytli žiadne hodnoverné vysvetlenie. Ďalej tvrdí, že vláda sa musí viac otvoriť, aby sa firmy mohli rozhodnúť samy za seba.

„Povedať technickej spoločnosti, že môže predávať výrobky, ale nemôže nakupovať operačné systémy alebo čipy, je ako povedať hotelu, že môže prenajímať svoje izby, ale nemôžu v nich byť postele. V každom prípade ohrozujete prežitie tejto spoločnosti,“ vysvetlil prezident spoločnosti Microsoft.

Americká Silicon Valley  sa nielen obáva straty kľúčového klienta, pretože spoločnosť Huawei kupuje softvér od spoločnosti Microsoft pre svoje notebooky, ale v prípade, že USA bude pokračovať s obmedzeniami, stratí silu na globálnom technologickom trhu.

Už skôr sa uvádzalo, že americké spoločnosti vrátane spoločností ako Qualcomm, Intel a Microsoft môžu stratiť až 11 miliárd dolárov, ak stratia Huawei ako klienta. Vzhľadom na to, že ide o ich príjmy, americkí dodávatelia hardvéru a softvéru sa už pokúsili lobovať proti vláde USA, aby zmiernili zákaz voči čínskej firme.

Spoločnosť Huawei sa medzitým usiluje prispôsobiť sa nepriateľským politikám USA a už oznámila spustenie svojho nového operačného systému Harmony OS, ktorý môže nahradiť systém Android od spoločnosti Google.

Indická organizácia pre vesmírny výskum tvrdí, že našla stratený indický pristávací modul. Tím pokúša obnoviť kontakt
Indická organizácia pre vesmírny výskum tvrdí, že zistila, kde sa nachádza pristávací modul, ktorý sa stratil počas sobotného neúspešného pokusu pristáť na Mesiaci. Komunikácia s kozmickou loďou bola stratená v posledných okamihoch predtým, než sa... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Marek Molnár