Bude voliť novú šéfku Najvyššieho súdu SR. V hre sú tri kandidátky
08 | 09 | 2019 I TASR

 Súdna rada SR bude v pondelok 9. septembra voliť novú šéfku Najvyššieho súdu SR. V hre zostali tri sudkyne - Jana Bajánková, Ivetta Macejková a Soňa Mesiarkinová. V závere minulého pracovného týždňa sa vzdal svojej kandidatúry sudca Štefan Harabin.


Na úspech potrebujú kandidátky získať minimálne desať hlasov členov súdnej rady. Ich nominácia musí prejsť ešte cez prezidentku Zuzanu Čaputovú. Hlava štátu sa navyše viackrát vyjadrila, že úspešnú kandidátku bude ešte posudzovať podľa odborných a morálnych predpokladov.

Pondelkové zasadnutie Súdnej rady SR sa začína o 13:00, v prípade neúspechu sa hlasovanie zopakuje. Najvyššiemu poradnému orgánu justície ponúka pomoc aj nová strana exprezidenta Andreja Kisku, ktorá chce zabezpečiť z voľby novej predsedníčky sudnej rady videoprenos.

Voľba šéfky Najvyššieho súdu SR bude na verejnom zasadnutí. Kandidátky sa najskôr budú prezentovať pred členmi najvyššieho poradného orgánu justície. Na úspech potrebujú získať minimálne desať hlasov členov Súdnej rady z osemnástich.

Sudca dodrží termín na vypracovanie uznesenia v prípade Ivana L. a spol.
Predseda senátu Okresného súdu Bratislava III Karol Posluch, ktorý je zákonným sudcom v kauze zavlečenia Michala Kováča mladšieho do cudziny, kde figuruje obžalovaný exriaditeľ SIS Ivan L. a spol., dodrží lehotu na vypracovanie rozhodnutia, ktorým... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | TASR


Prihlásiť kandidátov na predsedu najvyššieho súdu mohli člen súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, plénum sudcov najvyššieho súdu, sudca najvyššieho súdu a minister spravodlivosti. Predsedom Najvyššieho súdu SR sa môže stať len sudca najvyššieho súdu. Úspešného kandidáta následne posunie rada prezidentke Zuzane Čaputovej.

Najväčšiu podporu získala pri nomináciách Jana Bajánková, ktorú navrhlo 15 sudcov najvyššieho súdu, zároveň Sudcovská rada Krajského súdu v Banskej Bystrici, Plénum sudcov Okresného súdu Piešťany a Sudcovská rada Krajského súdu v Nitre. Išlo tiež o spoločný návrh Sudcovskej rady Krajského súdu v Trenčíne a jednej z členiek Súdnej rady Slovenskej republiky.

Kandidátku Ivettu Macejkovú navrhlo 26 sudcov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Soňa Mesiarkinová sa do oficiálneho zoznamu kandidátov na predsedu najvyššieho súdu dostala na základe návrhu jedného z členov súdnej rady – Romana Huszára.