„Vedúca úloha Západu končí“ bez Indie a Číny sa to už nedá, tvrdí Putin
06 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vedúca úloha Západu sa chýli ku koncu. Podľa neho totiž žiadna vážna medzinárodná skupina už nedáva väčší zmysel bez partnerstva s Čínou a Indiou.





Putin sa verjne podelil o svoj názor na skupinu G7, počas Východného ekonomického fóra, ktoré sa konalo vo štvrtok pri Vladivostoku na ruskom Ďalekom východe. Odpovedal tak na otázku, či sa zúčastní schôdzky G7 budúci rok v USA. Americký prezident Donald Trump totiž minulý mesiac povedal, že Putina „určite“ pozve.

Putin ponúkol USA odpredaj hyperzvukových zbraní! Doberá si Trumpa?
Ruský prezident Vladimir Putin na Východnom ekonomickom fóre vo Vladivostoku povedal, že navrhol americkému prezidentovi, aby od Ruska kúpil hypersonické zbrane, informuje Ria Novosti. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Roman Suchý


Ruský prezident naznačil, že vedúci predstavitelia krajín G7 mali radšej pricestovať do Ruska, kde sa mala konať posledná schôdzka G8 ešte v roku 2014, predtým ako bola Moskva vylúčená zo skupiny. "Sme otvorení stretnutiam, a ak naši partneri chcú pricestovať k nám, radi budeme ich hostiteľmi," povedal Putin. Zároveň však dodal, že skupina G7 v súčasnej podobe nie je spôsobilá na riešenie globálnych problémov.

"Myslím si, že teraz je už každému úplne jasné, a francúzsky prezident Emmanuel Macron to aj nedávno verejne vyhlásil, že vedúca úloha Západu sa končí. Bez Indie a Číny si neviem predstaviť žiadnu účinnú medzinárodnú organizáciu." vyhlásil Putin Minulý týždeň, po stretnutí G7 vo Francúzsku, Macron pripustil, že „západná nadvláda“ končí a vyzval na prehodnotenie prístupu Západu k Moskve.


Iba „hlupáci“ tvrdia, že územie Ďalekého východu sú „bremenom“ pre Rusko, prehlásil Putin
Ruský prezident Vladimir Putin prehlásil že iba „hlupáci“ by naznačovali, že územia, ktoré sú bohaté na prírodné zdroje, ale sú vzdialené na Ďalekéhom východe sú zbytočným bremenom, ktoré len vyčerpáva peniaze. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Skupina G7 pozostáva z USA, Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, Talianska a Japonska. Moskva sa pripojila koncom 90. rokov, ale v roku 2014 bola vylúčená  po zjednotení Krymu s Ruskom.

Význam G7 na svetovej scéne je spochybniteľný, pretože Čína je v súčasnosti druhým najväčším hospodárstvom na svete a India sa chystá stať tretím.