Komentár Patricka J. Buchanana: Kto v skutočnosti prehral 2. svetovú vojnu? Západ
06 | 09 | 2019 I Marek Molnár, Peter Bachan

V nedeľu, pri príležitosti 80. výročia nacistickej invázie do Poľska, americký viceprezident Mike Pence na varšavskom Pilsudskom námestí prehlásil, že už je tomu „päť desaťročí neslýchaného utrpenia a smrti, ktoré nasledovali“ po invázii. Päť desaťročí!


Pence prehlásil, že pre Poľsko druhá svetová vojna nekončila víťazstvom, ale porážkou a okupáciou zlým impériom, ktorému vládol jeden z najväčších masových vrahov 20. storočia, Josef Stalin. V komentári pre portál The American Conservative to uviedol Patrick J. Buchanan.

75. výročie „oslobodenia Európy“, ktoré sa oslavovalo 6. júna na pláži Omaha, bolo oslobodením, ktoré sa rozšírilo iba na rieku Labe v Nemecku.

Okrem Labe boli vyhladení aj nacisti, ale víťazstvo patrilo rovnako zlej ideológii, pretože „osloboditelia“ Osvienčimu už desaťročia prevádzkovali súostrovie koncentračných táborov, ktoré boli tak veľké ako tie Himmlerove.

Kto teda skutočne vyhral a kto prehral vojnu?

Winston Churchill chcel bojovať za Československo v Mníchove v roku 1938 a Británia vstúpila do vojny o Poľsko v roku 1939. Ak však oba národy skončili s boľševickou vládou na polstoročie, vyhrala Británia pre nich slobodu? A ak to bol predvídateľný výsledok, tak prečo išla Británia do vojny?

Prečo Británia zmenila nemecko-poľskú vojnu na svetovú vojnu, ktorá by ju určite zbankrotovala a zvrhla impérium, zatiaľ čo nedokázala dosiahnuť svoj deklarovaný cieľ - oslobodiť Poľsko?

Aký zásadný britský záujem ohrozilo Hitlerovo nájdenie prístavného mesta Gdansk, ktoré bolo odtrhnuté od Nemecka proti vôli jeho 300 000 ľudí a odovzdané Poľsku vo Versailles v roku 1919?

Gdansk nikdy nechcel opustiť Nemecko a 90 percent obyvateľstva sa chcelo vrátiť. Dokonca aj britský kabinet si myslel, že by sa mal Gdansk navrátiť Nemecku.

Prečo teda vyhlásila Británia vojnu?

Pretože premiér Neville Chamberlain dal Poliakom vojnovú záruku 31. marca 1939: ak Nemecko použije silu na získanie Gdansku a vy odoláte, budeme bojovať po vašej strane.

Táto záruka zaručila vojnu. Vzhľadom na príčinu, za ktorú ich krajina bojovala, sa zdá, že britské akcie počas vojny sú nevysvetliteľné.

Keď Stalinova armáda napadla 17. septembra 1939 Poľsko, dva týždne po Hitlerovi, Británia nevyhlásila vojnu Sovietskemu zväzu.

Poľský dôstojnícky zbor bol popravený na príkaz Moskvy v roku 1940. Keď boli telá objavené v Katyni v roku 1943, Churchill, teraz už spojenec Stalina, odpovedal na žiadosť Slobodných Poliakov, aby vyšetril krutosť: „Nemá zmysel riešiť tri roky staré hroby.“

Skôr než zaútočiť na Hitlera, keď napadol Poľsko, Británia a Francúzsko zostali za Maginotovou líniou a čakali, až Hitlerove armády zaútočia na západ 10. mája 1940 - teda v deň, keď Churchill prevzal moc.

Za tri týždne bola britská armáda porazená a vyhodená z kontinentu. Za šesť týždňov sa Francúzsko vzdalo.

Po Dunkerque a bitke o Britániu v roku 1940 Británia odmietla všetky Hitlerove ponuky na ukončenie vojny, ktorá trvala do júna 1941, keď sa Hitler obrátil chrbtom voči svojmu partnerovi Stalinovi a napadol Sovietsky zväz.

Churchill je „mužom storočia“, ktorý presvedčil Britániu, aby stála sama proti nacistickému Nemecku v roku 1940.

Ale aké zásluhy mal Churchill na konci vojny?

Poľsko, za ktoré Británia išla do vojny, prepadlo stalinizmu a zostalo to tak počas celej studenej vojny. Churchill bol prinútený pristúpiť k Stalinovej anexii polovice Poľska a k jeho začleneniu do sovietskeho bloku. Na uchlácholenie Stalina Churchill vyhlásil vojnu Fínsku.

Británia ukončila vojnu zbombardovaná, vykrvácaná a zbankrotovaná, pričom sa jej impériá v Ázii, Indii, na Strednom východe a v Afrike rozpadli. Za dve desaťročia to bolo všetko preč.

Francúzsko skončilo vojnu tak, že päť rokov fungovalo pod nacistickou okupáciou a vládou Vichyho, stratilo svoje africké a ázijské impérium a následne na to utrpelo porážku a poníženie v Indočíne v roku 1954 a Alžírsku v roku 1962.

A kto skutočne vyhral vojnu?

Sovieti, ktorí aj po stratách miliónov počas nacistickej invázie skončili pri okupácii Berlína, pripojili pobaltské štáty a zmenili východnú Európu na sovietsky tábor.

Američania, ktorí zostali najdlhšie, ukončili vojnu s najmenšími stratami. Amerika je však súčasťou Západu a Západ bol porazený vo svetových vojnách minulého storočia.

Dve svetové vojny v rokoch 1914 a 1945 sa môžu vnímať ako Veľká občianska vojna Západu, Tridsaťročná vojna Západnej civilizácie, ktorá vyvrcholila v stratu všetkých Západných impérií a dobytie Západu oslobodeným ľudom z pôvodných kolónii.

„Vedúca úloha Západu končí“ bez Indie a Číny sa to už nedá, tvrdí Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že vedúca úloha Západu sa chýli ku koncu. Podľa neho totiž žiadna vážna medzinárodná skupina už nedáva väčší zmysel bez partnerstva s Čínou a Indiou. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič