VIDEO: Hurikán Dorian pokračuje ďalej: Niektoré mestské štvrte doslova zmizli! "Bol to 48 hodinový masaker"
05 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Tisíce domov sú rozmetané po širokom okolí. Niektoré obce či mestské štvrte doslova zmizli. Desaťtisíce ľudí sa stalo bezdomovcami, prvé informácie hovoria o 23 mŕtvych. Počty obetí budú však nepochybne stúpať. Chýbajú základné potraviny a pitná voda. Tak vyzerajú Bahamské súostrovie po údere hurikánu Dorian. Rozsiahlosť a hrôza skazy je najlepšie vidieť na záberoch zo vzduchu, uviedla CNN.




"Očakávame, že čísla o počte obetí sa budú postupne zvyšovať s tým, ako sa do postihnutých miest dostanú záchranári," uviedol premiér Hubert Minnis. V minulosti Bahamy zažili údery hurikánov, avšak Dorian bol najsilnejší živel, ktorý oblasť v novodobej histórii postihol.





Zo súostrovia sú najviac postihnuté ostrovy Abaco a Grand Bahama. Ich obnova bude vyžadovať nielen značné úsilie, ale predovšetkým vysoké investície, podotýka CNN.




PAHO-WHO



Jediné medzinárodné letisko na ostrove Grand Bahama bolo úplne zničené. "Rozsiahlosť devastácie je dychberúca. Z hlavnej budovy nezostalo nič. Múry sa zrútili a strop prepadol, "opísal reportér CNN. Malé lietadlo víchor odhodil na druhý koniec letiska, ako keby to bola detská hračka. Pristávacej dráhy sú pod vodou a zavalené troskami.





Zničenie letisko je ťažkou ranou pre miestnych obyvateľov, ktorí zúfalo potrebujú využiť lietadla pre transport ľudí za lekárskou pomocou a dovoz potravín a balenej vody.




Reuters

"Nič sa nedá porovnať s tým, čím sme si prešli za posledné dva dni. Bol to masaker trvajúcí 48 hodín "povedal Michael Hynes, jeden z obyvateľov ostrova.




Zničené sú i nové domy, ktoré boli postavené podľa prísnejších stavebných predpisov, uviedol Brandon Clement. "Vyzerá to, ako keby domy boli hodené do veľkého mlynčeka, pomleté ​​a vysypané na zem," dodal.






Premiér Minnis uviedol, že na ostrove Abaco je ťažko poničené okolo 60 percent domov.