Turecký prezident pohrozil operáciou na severovýchode Sýrie
31 | 08 | 2019 I TASR

 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu pohrozil, že spustí operáciu na severovýchode Sýrie, ak jeho jednotky nezačnú kontrolovať tamojšiu tzv. "bezpečnú zónu", na ktorej zriadení sa dohodlo Turecko a Spojené štáty.


"Nemáme dostatok času ani trpezlivosti, pokiaľ ide o bezpečnú zónu. Ak naši vojaci nezačnú skutočne ovládať túto oblasť do niekoľkých týždňov, nezostane nám už žiadna iná možnosť, než implementovať naše vlastné operačné plány," uviedol Erdogan v Istanbule. Citovala ho agentúra AFP.

Tzv. bezpečná zóna, na ktorej sa Washington a Ankara dohodli 7. augusta, má za cieľ vytvoriť nárazníkové územie medzi tureckou hranicou a oblasťami Sýrie ovládanými Oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG). Turecko označuje tieto milície sýrskych Kurdov za teroristickú skupinu.

Čína by bola „oveľa násilnejšia“ na Hongkong bez obchodných rozhovorov s USA, tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že obchodné rokovania medzi USA a Čínou sú obmedzujúcim faktorom pri riešení protestov v Hongkongu, pričom sa Trump zaviazal "vyhrať“ obchodnú vojnu a zároveň ocenil svoju taktiku používania... Čítať ďalej
31 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Damask 8. augusta vyslovil nesúhlas s americko-tureckým plánom na vytvorenie nárazníkovej zóny na severe Sýrie. "Sýria kategoricky a jasne odmieta dohodu medzi americkými a tureckými okupantmi o vytvorení takzvanej bezpečnej zóny" v severnej Sýrii, uviedol zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí pre štátnu tlačovú agentúru SANA.

Turecko už dlho žiada zriadenie bezpečnej zóny na severe Sýrie s cieľom zastaviť prúd migrantov do Turecka a vytlačiť z oblastí pri tureckej hranici kurdských bojovníkov, ktorí sú dôležitými spojencami USA v bojoch proti extrémistickej skupine Islamský štát.

Kurdské úrady na severovýchode Sýrie 27. augusta oznámili, že ich ozbrojené jednotky sa začali sťahovať zo stanovíšť pri tureckej hranici po tom, ako sa USA a Turecko dohodli na vytvorení nárazníkovej zóny v oblasti.

Podľa tohto oznámenia sa 24. augusta v oblasti mesta Ras al-Ajn začali práce na "prvých praktických krokoch... pri odstraňovaní niektorých násypov a odsune skupiny (kurdských) Oddielov ľudovej sebaobrany a ťažkých zbraní".