VIDEO: Poľský zábavný park ležiaci neďaleko Slovenska, má najväčšiu horskú dráhu na SVETE!
27 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Poľský zábavný park Energylandia ma najnovšie novu atrakciu... Poľsky park v meste Zator, ktorý je asi zhruba hodinu a pol jazdy autom od slovenských hraníc. Po tom, čo v minulorom roku otvoril tento zábavný park najvyššiu a najrýchlejšiu európsku horskú dráhu Hyperion, teraz ponúka ďalšie lákadlo, ktoré má opäť rekordný prívlastok.


Zábavný park Energylandia totiž 22. augusta 2019 otvoril novú horskú dráhu s názvom Zadra, ktorá je najvyššou drevenou konštrukciou tohto typu na svete. Je vysoká 61 metrov a rozhodne nie je pre "padavky". Jej rýchlosť dosahuje 121 km/h a na odvážlivcov čaká vertikálny pokles so sklonom 90 stupňov.



tzv. Dračiu horu. Ide o zónu vo veľkosti 5 hektárov, kde nájdeš viaceré atrakcie s motívom týchto tvorov.

Výstavba celej novej zóny a horskej dráhy trvala 11 mesiacov. Na výstavbu dráhy sa použilo 737 ton žltej borovice, ktorá je tvrdá a odolná voči poveternostným podmienkam. Podľa hlavného konštruktéra Damiana Selpha sa dráha vyrábala okrem Poľska aj v Spojených štátoch americký.


Ak si myslíš, že drevená horská dráha je zastaraná a nemôže konkurovať tým s oceľovými konštrukciami, mýliš sa. "Ide o technologicky najvyspelejšiu stavbu v parku. Zadra je hybridný model, čo znamená, že bola vyrobená z dvoch materiálov: dreva a kovu," dodáva konštruktér Selph. Ak máš chuť tento zábavný park navštíviť, celodenné vstupné pre dospelého doň stojí približne 30 eur.


NASA preveruje údajný prvý zločin vo vesmíre
Astronautka Anne McClain sa vraj počas pobytu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) prihlásila do bankového účtu svojej manželky, s ktorou sa rozišla. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR