Trump sa na G7 bozkával skoro s každou ženou. Merkelovej to však bolo očividne proti srsti!
26 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Prezident Spojených štátov Donald Trump sa na summite skupiny G7 vo francúzskom Biarritzi so všetkými ženami pozdravil bozkom. Ten s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou bol celkom kostrbatý, paparazzi zachytili Trumpa s našpúlenými perami a trochu odkláňajúcu sa političku, Trumpová pusa jej nakoniec pristála skoro na uchu. Americký prezident sa následne pod dohľadom svojho francúzskeho náprotivka Emmanuela Macrona nechal pobozkať od jeho manželky Brigitte. Prvá dáma USA tiež nemeškala a zbierala bozky, ten najsladší bol zrejme od politického krásavca, kanadského premiéra Justina Trudeau, uviedol denník Daily Mail.


K rozpačitému momentu medzi Merkelovou a Trumpom došlo, keď sa štátnici a ich drahé polovičky chystali na fotenie tradičného, tzv. Rodinného fota. Na snímke sa jasne vynímala Melania Trumpová v červených šatách a Macronová v trblietavom prevedení. Prvá dáma USA stála vedľa kanadského premiéra, ktorého tlač od jeho zvolenia prezýva "krásavec."

Macronovej miesto bolo medzi jej manželom a Trumpom, so šéfom Bieleho domu si chvíľku šeptala dačo do ucha a potom ho pobozkala na líce . Macronovci a Trumpovci si po "rodinnom fotení" spravili ešte pár súkromných snímok, na jednom sa k nim pripojil aj čílsky prezident Sebastian Piñera s manželkou Ceciliou Morelovou. Vonku ale dlho nevydržali, Macronovej bola v jej krátkych šatách očividne zima.

Kým svetoví lídri jednajú, prvé dámy majú vlastný program, ktorý pre nich pripravila hostiteľka Macronová. Francúzka pre nich prichystala výlet do tradičnej baskickej dediny, jednou zo zastávok na programe bola vináreň, kde dámy ochutnávali víno. "Jedna rada, nepite toho veľa," radila so smiechom Macronová.

Trump je naklonený myšlienke, že pozve Putina na budúcoročný summit G7 v USA
Americký prezident Donald Trump v pondelok povedal, že na budúcoročný summit krajín G7, ktorý budú hostiť USA, by mohol pozvať aj ruského prezidenta Vladimira Putina, a to aj napriek tomu, že Rusko pre anexiu polostrova Krym v roku 2014 z tejto... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR


Manželke austrálskeho premiéra Scotta Morrisona Jenny najviac zachutila sangria. "Veľmi dobre," ohodnotila nápoj Austrálčanka, keď ešte s plným pohárikom opúšťala podnik. Ženy sa zastavili tiež v meste Espelette, ktoré sa preslávilo svojimi paprikami. Našťastie všetky ženy odložili vysoké ihlové podpätky, Macronová ich totiž zobrala do poľa s paprikami. Niektoré dámy sa tvárili, že sa im v nahodených outfitoch do trávy moc nechce.

Navštívili aj miestny obchod s oblečením, pekáreň a obuvníka. Pred slniečkom sa na chvíľu schovali v kostole zo 16. storočia, pričom na tomto mieste si najviac fotografií na svoj mobil zaobstarala manželka japonského premiéra Šinzó Abeho Akie.

V Pondelok v prímorskom letovisku Biarritz na juhozápade Francúzska ukončili čelný predstavitelia skupiny siedmich ekonomicky vyspelých krajín G7 trojdňový summit, ktorý sa doteraz venoval najmä ekonomickým otázkam, ohľadom nebezpečenstva obchodných vojen či krízam okolo Iránu a Severnej Kórey. V pondelok budú predstavitelia USA, Kanady, Francúzska, Británie, Nemecka, Talianska a Japonska hovoriť o ochrane klímy a biodiverzite.

Francúzsky prezident Emmanuel Macrona uviedol na záver summitu, že dúfa vo schôdzku medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a jeho iránskym náprotivkom Hasanom Rúháním, ktorá by sa mohla uskutočniť "v najbližších týždňoch ". Cieľom by bolo riešiť spor o iránskom jadrovom programe.

Stretnutie lídrov o situácii na Ukrajine sa uskutoční na budúci mesiac, prehlásil Macron
Stretnutie najvyšších predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte na Ukrajine sa uskutoční na budúci mesiac. Oznámil to v pondelok na konci summitu G7 vo francúzskom Biarritzi francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stretnutie sa... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA


Rúhání vraj Macronovi povedal, že je otvorený myšlienke stretnutia sa s Trumpom. Sám Trump na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentom Francúzska uviedol, že za správnych podmienok by bol pripravený sa s Rúháním zísť.

"Pre nás sú veľmi dôležité dve veci : Irán nesmie nikdy mať jadrové zbrane a nesmie destabilizovať región," povedal Macrona s tým, že na tom sa zhodol s Trumpom. O usporiadaní stretnutia medzi americkým a iránskym prezidentom sa jedná. "Dúfam, že v najbližších týždňoch sa na základe týchto rozhovorov podarí dosiahnuť summit medzi prezidentom Rúháním a prezidentom Trumpom," povedal francúzsky prezident . Varoval však, že "nič nie je hotové" a celá záležitosť je "nanajvýš krehká".

Trump by na ďalšom summite G7 rád videl ruského prezidenta Vladimira Putina. Zároveň si však myslí, že by to pre Putina bola zložitá situácia a na stretnutí s ďalšími štátnikmi by neprišiel. Informoval server thesun.co.

Irán nikdy nesmie vlastniť jadrovú zbraň, prehlásil Johnson po summite G7
Britský premiér Boris Johnson v pondelok povedal, že po víkendovom stretnutí lídrov skupiny G7 vo francúzskom letovisku Biarritz je mierne optimistickejší pokiaľ ide o šance na dosiahnutie dohody o odchode Británie z EÚ. Priznal však, že to bude... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR