ZĽAKLI SA PENTA A HAŠČÁK PAVLA RUSKA? Vďaka Kočnerovi kauza Gorila opäť ožíva
21 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Advokát Mariana Kočnera Marek Para poskytol rozhovor pre Hospodárske noviny, kde mimo iného uviedol, že sa Kočner aj naďalej cíti byť nevinný. Para zastupoval aj Pavla Ruska v prípade objednávky vraždy Silvie Vozlovej, kde sa po včerajšku objavilo "nové" meno - Jaroslav Haščák.


Stojí za pripomenutie, že napriek svojmu mladému veku stihol Para právne zastupovať viaceré "veľké ryby", napríklad bývalého šéfa SIS Ivana Lexu či bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska, ku ktorému sa ešte vrátime. Objavil sa aj na "druhej strane barikády", keď bol právnym zástupcom Filipa Rybaniča vo veci nahliadnutia na účty exministrov Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka.

Para v rozhovore povedal, že sa s Kočnerom rozprával aj o uniknutej komunikácii. Podľa neho sú jej medializované časti "vytrhnuté z kontextu, unikajú účelovo a unikajú z dôvodov určitej politickej arény, ktorú vytvorili médiá."

V tom má Para pravdu - na prvý pohľad šokujúce správy naznačovali, že Kočner je ten "kápo", ktorý vie všetko vybaviť a zariadiť cez pavučinu kontaktov a známostí.

Pomyselný bod zlomu v tomto naratíve ale nastal, keď sa v komunikácii objavil aj predseda Mostu Béla Bugár, ktorý sa nikdy nepreslávil akýmikoľvek vzťahmi s Kočnerom.

Aj vďaka Bugárovi sa následne začali médiá krotiť v tom, čomu v komunikácii pripisujú pravdivostnú hodnotu. K téme čítajte viac:

KOČNEROV SVET SA ROZPADÁ? Novinárov chytil do emotívnej pasce, ktorá môže byť súčasťou jeho plánu
Podľa niektorých ohlasov padli novinári zverejnením Kočnerovej komunikácie na jeho úroveň, keďže on im urobil ešte v roku 2016 to isté. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Para sa vyjadril aj k tomu, že sa Kočner už od januára poriadne nevyspal kvôli údajnej šikane dozorcov. Hlavný denník včera zverejnil dokument tohto nariadenia, na ktoré priamo reagovalo Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže. Čítajte viac:

AKTUALIZOVANÉ O REAKCIU Zboru väzenskej a justičnej stráže: Šikanovanie Kočnera vo väzbe nie je blud
Jedným z hesiel Novembra 89 bolo "Nie sme ako oni!", druhým bola požiadavka právneho štátu. Politicky motivované procesy mali byť po Novembri 89 minulosťou. Nie, Marián Kočner nie je žiadne neviniatko. No spôsob akým prebieha na Slovensku... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Jana Teleki


K Parovi sa dokument dostal podľa jeho slov poštou, na čo celú vec začal riešiť právne a odovzdal ho orgánom činným v trestnom konaní. Para to dokonca ani nepovažuje za zvláštnosť, keďže podľa neho je v tomto prípade "veľa zvláštností".

Včera sa ale objavila ďalšia časť Kočnerovej komunikácie, ktorá sa týka najmä Pavla Ruska a jeho možnej objednávky vraždy Silvie Vozlovej. „Má môjho (najlepšieho) právnika. Niečo mi tam smrdí,“ mal napísať Kočner Zsuzsovej. Myslel tým práve Mareka Paru.

To, že Para je v tejto veci obhajcom Pavla Ruska, sme načrtli už v úvode článku. V tomto prípade sa ale vynára viacero otáznikov - napríklad to, že v tom čase mal Para navštevovať vtedajšieho šéfa NAKA Petra Hraška priamo na Policajnom prezídiu.

Dokazovať to má vyšetrovací spis, kde si šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Lukáš Kyselica vyžiadal do spisu záznamy o návštevách Paru u Hraška kvôli dokumentácii prípadného ovplyvňovania vyšetrovania. Ku Gorile sa ale ešte vrátime.

To ale nebol jediný prípad, kedy sa stalo takmer rovnaký prípad - záznamy o návštevách Paru u Hraška sa nachádzajú aj vo vyšetrovacom spise, ktorý sa týka diskreditácie prokurátora Vasiľa Špirka. Ten v roku 2016 podal trestné oznámenie, podľa ktorého mal exminister vnútra Robert Kaliňák spolu s bývalým vedením polície mariť vyšetrovanie kauzy, v ktorých figuroval bývalý minister.

ĎALŠIE PREPOJENIA POLÍCIE NA KŠEFTY? Šéf finančnej jednotky NAKA sa spája aj s Kaliňákom
Poslanec Národnej rady SR Jozef Rajtár dnes na tlačovej konferencii obvinil riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka z prepojenia na podnikateľa, ktorý má byť obžalovaný kvôli daniam. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


V komunikácii sa ale objavilo ďalšie verejnosti známe meno - Jaroslav Haščák, ktorý je šéfom finančnej skupiny Penta. Kočner sa cez Treemu chválil, ako to zariadil v prípade objednávky vraždy Silvie Vozlovej:

"Vieš, kto to všetko zaplatí? Právnika, čapice, sudcov, prokurátora? Aby bol Pali ticho… No daj. Ja nie :) S Haščákom som to včera preberal v lietadle. Strašne som ho vystrašil. Ďakoval za moju predvídavosť, že som tam dal právnika,"cituje Denník N z komunikácie. Para to odmieta, tvrdí, že sa s Haščákom nepozná.

Pripomíname, že Haščáka mala ešte vo februári tohto roku označiť za možného objednávateľa vraždy Jána Kuciaka obvinená Alena Zsuzsová. O tom sme vás informovali v čase diania:

Kto je Jaroslav Haščák z Penty, ktorého označila Alena Zsuzsová? To podstatné okolo jeho osoby na jednom mieste!
04 | 02 | 2019 | Peter Králik


Mesiac nato sa začali objavovať prvé informácie z komunikácie Kočnera s Haščákom. „Inak pracujem na odj**aní čuráka,“ napísal Kočner. „Povieme si, keď budeme spolu," odpísal mu Haščák.

Haščák vtedy poprel, že by s Kočnerom komunikoval o fyzickej likvidácii ktorejkoľvek osoby. Tvrdí, že nemal žiadne informácie, že by pripravoval úkladnú vraždu a nikdy ho z toho ani nepodozrieval. V rozhovore pre Aktuality.sk nakoniec povedal, že zrejme hovorili o vyšetrovateľovi Kyselicovi.

Späť k veci. Prepojenia Haščák-Kočner mnohým dávajú zmysel, a nedá sa im uprieť, že iracionálne - Haščák a Rusko sú totiž kľúčovými aktérmi v kauze Gorila.

Ak by Ruska zlomili vyšetrovatelia, aby svedčil proti Haščákovi, mohlo by to citeľne zamiešať karty a pozícia Haščáka by sa mohla oslabiť. Dá sa teda dedukovať, že o to, aby bolo o Ruska "postarané", mal záujem aj šéf Penty.

FAKTY NIEKTORÝM MÉDIÁM NESEDIA: Kotlebove prepojenie s Cuperom a Kočnerom je vecne nezmysel!
Včera Aktuality.sk a Denník N zverejnili ďalšiu časť komunikácie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, kde mali spolu komunikovať o tom, ako má ĽSNS v prípade hroziaceho pádu vlády podržať Smer a expremiéra Roberta Fica. V tejto rovine ale niečo... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Peter Bachan


O Haščákovi sa za posledné mesiace informovalo viac, než býva zvykom - najprv vysvitlo, že
Marian Kočner mal za milión eur predať nahrávky Gorily šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi
Marian Kočner mal za milión eur predať nahrávky Gorily šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi s tým, že je jediný, kto ich má. Rovnakými nahrávkami sa Haščáka v roku 2014 snažili vydierať dve osoby, ktorým ich mal poskytnúť bývalý Generálny prokurátor... Čítať ďalej
22 | 03 | 2019 | Roman Suchý
, následne mal problémy aj s
Kanadská obchodná komora útočí na Haščákovu Privatbanku. Dôvodom je Kočner
Kanadská obchodná komora zaútočila na Privatbanku, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Tej šéfuje známy podnikateľ Jaroslav Haščák. Informáciu priniesol TREND.sk. Čítať ďalej
03 | 04 | 2019 | Roman Suchý
kvôli vzťahom Kočnera s Haščákom, a v neposlednom rade vtedy, keď
Tím Gorila sa má zaoberať aj financovaním Smeru. Na muške sú Haščák aj Flašík
Vyšetrovací tím Gorila sa po novom nezaoberá len financovaním Dzurindovej SDKÚ, na muške má už aj financovanie vládneho Smeru. Čítať ďalej
03 | 07 | 2019 | Peter Bachan
.

MIMORIADNE KU KAUZÁM KOČNERA: Haščák z Penty vypovedal v kočnerovskej kauze Technopol
06 | 08 | 2019 | Roman Suchý
, kde už obvinili viacerých ľudí napojených na Kočnera, no ten sa medzi nimi zatiaľ nenachádza. Doterajšie vyhlásenia z prostredia polície ale naznačujú, že by sa medzi nimi mohol onedlho objaviť aj on.

Je teda viac než pravdepodobné, že sa s blížiacimi sa parlamentnými voľbami budú vynárať aj ďalšie prepojenia (nielen) Kočnera na rôzne osoby, funkcionárov či predstaviteľov štátu. Či sa opäť zjaví aj Haščákove meno je vo hviezdach. Je ale na zamyslenie, že ak by sa tak aj stalo, takmer nikoho to už neprekvapí.

Všetky dôležité kauzy Mariána Kočnera
Marián Kočner je ž niekoľko mesiacov vo väzbe a čelí obvineniu z falšovania zmeniek.Najnovšie ho mal jeden z obvinených z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej označiť za objednávateľa vraždy. Kočner figuroval v mnohých kauzách, o ktorých písal... Čítať ďalej
15 | 03 | 2019 | redakcia