Salvádorský súd oslobodil ženu odsúdenú za spontánny potrat na 30 rokov
20 | 08 | 2019 I TASR

Súd v meste Cojutepeque v stredoamerickom Salvádore oslobodil v pondelok 21-ročnú ženu, ktorá bola pre spontánny potrat odsúdená za vraždu s priťažujúcimi okolnosťami na 30 rokov väzenia. Informovala o tom agentúra DPA.


Evelyn Hernándezová otehotnela ako 18-ročná po tom, ako ju znásilnil jeden z členov zločineckého gangu. V roku 2016 v 32. týždni tehotenstva mala potom spontánny potrat.

Súd to však vyhodnotil ako úmyselné prerušenie tehotenstva, ktoré vyšetrovacie úrady často prešetrujú ako vraždu.

Hernándezová po celý čas tvrdila, že o tom, že je tehotná, nevedela. Na základe prísnych zákonoch o interrupciách, ktoré v konzervatívnom Salvádore platia, ju zadržali a odsúdili na 30 rokov odňatia slobody. V roku 2018 však najvyšší súd toto rozhodnutie zrušil a nariadil nové pojednávanie - prokuratúra žiadala pre Hernándezovú až 40-ročný trest väzenia.

Jej definitívne oslobodenie "je ohromným víťazstvom pre práva žien v Salvádore", vyhlásila riaditeľka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International USA Erika Guevarová-Rosasová.

Dodala, že Amnesty International vyzýva Salvádor, aby raz a navždy ukončil zahanbujúce a diskriminačné praktiky kriminalizujúce ženy a zrušil tvrdé protiinterrupčné zákony.

V Salvádore je interrupcia protizákonná za všetkých okolností. V roku 2018 však padli až dva návrhy na povolenie interrupcií v prípade znásilnenia, závažných deformácií plodu či ohrozenia zdravia ženy. Návrhy však nezískali dostatočnú podporu na to, aby sa o nich mohlo hlasovať v parlamente.

TRAGÉDIA: Havária autobusu v Laose si vyžiadala životy 13 turistov z Číny (VIDEO)
Najmenej 13 ľudí prišlo o život v Laose pri havárii autobusu vezúceho turistov z Číny. S odvolaním sa na čínske veľvyslanectvo vo Vientiane o tom v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR