Bratislavský kraj rozdelí 21 miliónov eur na projekty v prihraničných oblastiach s Maďarskom
20 | 08 | 2019 I TASR

Program spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko plánuje v septembri podporiť projekty týkajúce sa cezhraničnej spolupráce južných oblastí Slovenska s hraničnými oblasťami v Maďarsku sumou 27 miliónov eur, pričom podpora jedného projektu je v minimálnej výške 100-tisíc eur. Informovala o tom v tlačovej správe hovorkyňa BSK Lucia Forman. Tieto prostriedky sú určené na podporu komplexnejších projektov s vyššími rozpočtami.


Čo sa však týka menších projektov, o príspevok z Fondu malých projektov môžu záujemcovia v tomto kole požiadať ešte do 30. septembra 2019 (vtedy sa uskutoční najbližšie hodnotiace kolo, výzva však bude otvorená naďalej až do 15. januára 2020, pozn. SITA).

O spolufinancovanie malých projektov môžu žiadať obce, občianskej združenia a iné organizácie z oprávneného územia, ktorí vďaka realizácii projektu podporia cezhraničnú spoluprácu s Maďarskom. Podporené budú projekty z oblastí Príroda a kultúra a Cezhraničná spolupráca inštitúcií a obyvateľov prihraničných oblastí.

"Aktuálne sa projekty z prvého kola administratívne a odborne hodnotia,“ uviedol predseda BSK Juraj Droba. Aby však projekt bol podporený z Fondu malých projektov, žiadateľ musí byť v partnerstve so žiadateľom z Maďarska.

"Aktivity podporené z projektu musia byť zrealizované na oboch stranách hranice a musia prispievať k zvýšeniu návštevnosti cezhraničného regiónu alebo ku skvalitneniu cezhraničnej spolupráce,“ uviedla Forman. Žiadateľ je povinný podieľať sa na spolufinancovaní projektu pätnástimi percentami.

Ako pre agentúru SITA uviedla Lucia Forman, z Fondu malých projektov EÚ podporuje napríklad výstavbu amfiteátrov, obecných priestorov, založenie komunitných záhrad, vybudovanie športovísk, revitalizáciu verejných priestorov, festivaly či iné maďarsko-slovenské kultúrne podujatia.

"Stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov", tvrdí Lučanský
Policajný prezident Milan Lučanský stojí za každým zákonným rozhodnutím policajtov a vedenie NAKA má jeho podporu. Vyplýva to z jeho vyjadrenia, ktoré TASR poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR