Štátny fond rozvoja bývania dostal zatiaľ desať žiadosti o mladomanželskú pôžičku za takmer 284 tisíc eur
17 | 08 | 2019 I SITA

Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) dostal od 1. júla do 15. augusta tohto roka desať žiadosti o mladomanželskú pôžičku s požadovanou podporou 283,7 tisíca eur. Podporu priznal dvom žiadateľom v celkovej výške 95,7 tisíca eur, ďalšie žiadosti ešte posudzuje. Pre agentúru SITA to uviedol generálny riaditeľ fondu Juraj Kurňavka s tým, že na tento účel pôžičky zatiaľ nezamietli žiadnu žiadosť.


Päť žiadosti o pôžičku v objeme takmer 183 tisíc eur sa týka kúpy bytu staršieho ako tri roky od kolaudácie. Štyri žiadosti sú zamerané na podporu stavebnej úpravy bytu vo výške skoro 86 tisíc eur a jedna žiadosť o pôžičku na výstavbu bytu v rodinnom dome má hodnotu 15 tisíc eur.

"Možnosť podávania žiadosti o mladomanželskú pôžičku je do 31. októbra 2019 prostredníctvom mestského úradu v sídle okresu podľa miesta stavby," informoval šéf ŠFRB. "Teraz ešte nemôžeme hodnotiť záujem o tento druh pôžičiek, nakoľko žiadatelia majú možnosť podávať žiadosti len prvý mesiac a musíme brať do úvahy aj dovolenkové obdobie," poznamenal Kurňavka. Záujem o tento druh úveru budú vedieť zhodnotiť až po 31. októbri, keďže ide o nový účel.

"Našou snahou je uspokojiť čo najviac žiadateľov," ubezpečil generálny riaditeľ ŠFRB. V rozpočte na tento rok má na mladomanželské pôžičky vyčlenené 7 miliónov eur, od budúceho roka to bude 15 miliónov eur. "V prípade zvýšeného záujmu sa vyčlenená suma na tento rok môže ešte navýšiť," podotkol Kurňavka.

Na základe novely zákona o ŠFRB, účinnej od 1. júla 2019, o zvýhodnenú pôžičku na výstavbu, kúpu či stavebnú úpravu bytu môžu požiadať manželia vo veku do 35 rokov, ktorí sa zosobášili najviac dvanásť mesiacov pred podaním žiadosti o poskytnutie podpory. Novelu pripravili poslanci NR SR za Most-Híd so zámerom výraznejšie podporiť mladé začínajúce rodiny s nižšími príjmami, aby mohli získať vlastné bývanie.

Poistenci už prejavujú záujem o zmenu poisťovne, čas majú do konca septembra
Zdravotné poisťovne už evidujú záujem poistencov o zmenu poisťovne, čas na prechod k novej poisťovni majú záujemcovia do konca septembra. Ako vyplýva z vyjadrení dvoch zdravotných poisťovní, ktoré informovali agentúru SITA, evidujú desiatky tisíc... Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | SITA


"Žiadosť môže byť zamietnutá, ak nespĺňa podmienky na pridelenie úveru. Napríklad, ak maximálny čistý príjem žiadateľa a osôb žijúcich s ním v spoločnej domácnosti, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne za predchádzajúci kalendárny rok, prevyšuje štvornásobok životného minima na domácnosť," upozornil Kurňavka.

Podlahová plocha bytu v bytovom dome nesmie prevyšovať povolených 80 štvorcových metrov a v rodinnom dome maximálne možných 120 štvorcových metrov. Dôvodom na zamietnutie žiadosti je aj to, ak zabezpečenie úveru nehnuteľnosťou nedosahuje minimálne 1,3-násobok požadovaného úveru.

Maximálna výška mladomanželskej pôžičky na výstavbu bytu v bytovom alebo v polyfunkčnom dome, na výstavbu bytu v rodinnom dome a na kúpu bytu v bytovom alebo polyfunkčnom dome do troch rokov od kolaudácie je 75-tisíc eur.

Na kúpu staršieho bytu v bytovom, polyfunkčnom a rodinnom dome (viac ako tri roky od kolaudácie) si mladomanželia môžu požičať najviac 50-tisíc eur a na stavebnú úpravu bytu v bytovom, či rodinnom dome 30-tisíc eur. Časť úveru do 15-tisíc eur s lehotou splatnosti do pätnásť rokov má ročnú úrokovú sadzbu 1 % a časť úveru nad 15-tisíc eur s lehotou splatnosti najviac dvadsať rokov je úročená 2 %.

Podiel pôžičky z obstarávacej ceny bytu je maximálne 75 % v prvých štyroch účeloch a 100 % pri stavebnej úprave bytu. Mesačná splátka pri úvere do 15-tisíc eur je vo všetkých piatich prípadoch 89,77 eura, pri úvere nad 15-tisíc predstavuje pri prvých troch účeloch 303,53 eura a pri posledných dvoch 177,06 eura a 75,88 eura.

V prvom polroku začali 595 verejných obstarávaní na stavebné práce za viac ako 1,1 miliardy eur
V prvom polroku tohto roka vyhlásili na Slovensku 595 verejných obstarávaní na stavebné práce v celkovej predpokladanej hodnote 1,127 mld. eur. Z toho 43 súťaží na nadlimitné stavebné zákazky mali odhadované náklady 705 mil. eur. Čítať ďalej
17 | 08 | 2019 | SITA