Marek Molnár: Olaf Scholz má v pláne kandidovať na predsedu SPD
17 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Nemecký minister financií a vicekancelár Olaf Scholz má v pláne kandidovať na predsedu sociálnych demokratov (SPD). Informuje o tom portál POLITICO.


„Som pripravený na to aby som vás viedol," prehlásil Scholz v konferenčnom hovore s tromi dočasnými vodcami ľavice, ktorí sa k tomuto vyhláseniu zatiaľ nevyjadrili, informoval Spiegel.

Scholz v súčasnosti hľadá potenciálneho partnera v súlade s novými pravidlami strany, ktoré umožňujú spoločné vedenie. Toto oznámenie znamená zvrat pre Scholza, ktorý sa vylúčil z vodcovského tvrdenia po tom, čo šéfka SPD Andrea Nahles rezignovala po májových voľbách do Európskeho parlamentu.

Scholz je zástancom koalície SPD s kresťanskými demokratmi kancelárky Angely Merkelovej. Avšak prudká podpora strany, ktorá obnovila alianciu s Merkelovou na ďalšie funkčné obdobie v roku 2018, viedla niektorých členov, aby podporili odstúpenie. Ak SPD zatlačí na koalíciu, Nemecko by mohlo čeliť predčasným voľbám.

Hlasovanie na vedenie SPD je možné do 1. septembra. Členovia strany budú hlasovať o novom vodcovi alebo o dvojici vedúcich do konca roka.

Marek Molnár: Žiadni používatelia EÚ nie sú ovplyvnení prepisom zvukových rozhovorov, tvrdí Facebook
Facebook vo štvrtok uviedol, že do projektu, ktorý umožňoval externým dodávateľom počúvanie a prepisovanie zvukových rozhovorov ľudí na platformách technologických gigantov, neboli zapojení žiadni európski používatelia. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | Marek Molnár