Polícia rozohnala demonštráciu v Zimbabwe za povolenie protivládnych protestov
16 | 08 | 2019 I TASR

Za pomoci slzotvorného plynu a vodných diel rozohnali v piatok zimbabwianske bezpečnostné zložky v hlavnom meste Harare demonštráciu za odvolanie zákazu protivládnych protestov. Informovala o tom agentúra Reuters. 


Podľa správ očitých svedkov sa viac ako stovka podporovateľov opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC) dostala počas demonštrácie do konfliktu s poriadkovou políciou. Príslušníci bezpečnostných zložiek následne akciu protestu rozohnali obuškami, slzotvorným plynom a vodnými delami.

Piatkový protest mal byť prvým zo série demonštrácií ohlásených hnutím MDC, ktoré obviňuje vládu prezidenta Emmersona Mnangagwu zo štátom organizovaného násilia, korupcie a zlého hospodárenia s financiami.

Ďalšie protesty však MDC zrušilo po tom, ako súd neprijal jeho odvolanie voči zákazu protivládnych protestov a polícia uzavrela prístupové cesty k jeho centrále.

Priebeh avizovaných protestov bol podľa Reuters vnímaný ako test toho, akým spôsobom sa Mnangagwa postaví občianskej nespokojnosti v situácii, keď sa mu nedarí plniť sľuby o politickej a ekonomickej reforme krajiny.

V roku 2017 prišiel o moc dlhoročný zimbabwiansky líder Robert Mugabe. Jeho nástupca Emmerson Mnangagwa prisľúbil, že do krajiny opäť priláka investorov a ukončí tradíciu štátnych represií, ktorá bola charakteristická pre Mugabeho vládu.

Izrael z humanitárnych dôvodov povolí návštevu americkej kongresmanky Tlaibovej
Izrael v piatok oznámil, že z humanitárnych dôvodov povolí návštevu americkej kongresmanky Rashidy Tlaibovej, ktorá je palestínskeho pôvodu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | TASR