HRW žiada, aby Líbya zariadila bezpečný návrat unesenej právničky
16 | 08 | 2019 I TASR

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vyzvala vládu vo východnej časti Líbye, aby uplatnila "všetko dostupné úsilie" a zariadila bezpečný návrat právničky, ktorú z jej domu v júli uniesli ozbrojenci. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra DPA.


Seham Sirqiwaová je podľa HRW kritičkou generála Chalífu Haftara, ktorého samozvaná Líbyjská národná armáda (LNA) sa pokúša prevziať kontrolu nad Tripolisom, aktuálne pod správou medzinárodne uznanej líbyjskej vlády.

Právničkin únos podľa HRW so sídlom v New Yorku "kopíruje dobre zdokumentovaný model násilia, represálií a zastrašovania" Haftarovej LNA.

Jej rodina a priatelia tvrdia, že ju z domu v Benghází odvliekli militanti, ktorí sú napojení na príslušníkov Haftarových síl. Jej manžel počas útoku utrpel zranenia.

Predpokladá sa, že Haftara podporuje Egypt a Spojené arabské emiráty, zatiaľ čo Turecko a Katar údajne pomáhajú líbyjskej vláde národnej jednoty, s ktorou samozvaná armáda bojuje o kontrolu nad hlavným mestom Tripolis. Boje si od apríla vyžiadali viac než 1100 obetí na životoch a vyhnali z domovov vyše 100.000 civilistov.

Marek Molnár: Žiadni používatelia EÚ nie sú ovplyvnení prepisom zvukových rozhovorov, tvrdí Facebook
Facebook vo štvrtok uviedol, že do projektu, ktorý umožňoval externým dodávateľom počúvanie a prepisovanie zvukových rozhovorov ľudí na platformách technologických gigantov, neboli zapojení žiadni európski používatelia. Informuje o tom portál... Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | Marek Molnár