Zelenskyj vyzval Putina využiť svoj vplyv v Donbase na dodržiavanie prímeria
07 | 08 | 2019 I TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj absolvoval v stredu ráno telefonický rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Hovorili o zhoršení situácie v Donbase, uviedla agentúra Ukrinform.


Zelenskyj spresnil, že Putina požiadal, aby využil svoj vplyv na "druhú stranu" zapletenú do konfliktu v Donbase, aby prestala s ostreľovaním pozícií ukrajinskej armády.

"Dnes ráno som o tom hovoril s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. (...) Povedal som, že toto (ostreľovanie) nás nepriblížilo k mieru," uviedol ukrajinský prezident, ktorý Putina podľa vlastných slov požiadal, aby využil svoj vplyv a vyzval proruské sily z Donbasu, aby "prestali zabíjať našich ľudí".

Ukrajinský prezident o telefonáte informoval na brífingu po mimoriadnom stretnutí s bezpečnostnými funkcionármi, ktoré bolo zvolané v súvislosti s úmrtím štyroch ukrajinských vojakov vo vojenskej operačnej zóne v Donbase.

Životy štyroch vojakov ukrajinskej armády si vyžiadal granátový útok, ku ktorému došlo v utorok v blízkosti obce Pavlopiľ ležiacej neďaleko kyjevskou vládou kontrolovaného prístavného mesta Mariupol.

Agentúra AFP spresnila, že ide o najväčší počet obetí zaznamenaných počas jedného dňa od 21. júla, keď začalo platiť prímerie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

V reakcii na smrť vládnych vojakov tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexandr Danyľuk uviedol, že "toto hrubé porušenie dohody o prímerí nezostane bez odozvy".

Podľa jeho slov sa ukrajinskí vojaci stali terčom útoku v čase, keď pri dedine Pavlopiľ budovali opevnenia. Proruskí ozbrojenci na nich "zákerne spustili" paľbu z ručného protitankového granátometu (RPG).

Hovorca ukrajinskej armády Dmytro Hucuľak okrem toho informoval aj o incidente zo skorých ranných hodín, keď proruskí separatisti ostreľovali pozície ukrajinskej armády v blízkosti obce Bohdanivka ležiacej južne od bašty povstalcov, mesta Doneck.

Prvá dohoda o prímerí v Donbase od májového nástupu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začala platiť 21. júla o 00.01 h miestneho času. Ide o výsledok rokovaní trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. V minulosti však už stroskotalo najmenej 18 takýchto dohôd.

V Poľsku sa budú konať parlamentné voľby 13. októbra, oznámil úrad prezidenta
V Poľsku sa budú parlamentné voľby konať 13. októbra. Pre tlačovú agentúru DPA to uviedol hovorca prezidenta Andrzeja Dudu. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | TASR