Zelenskyj v reakcii na zabitie vojakov žiada rokovania normandskej štvorky
06 | 08 | 2019 I TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na zabitie štyroch vojakov v Donbase vyzval v utorok lídrov tzv. normandskej štvorky, zameranej na urovnanie konfliktu na Ukrajine, aby čo najskôr obnovili rokovania.


"Štyria ukrajinskí vojaci zahynuli pri ostreľovaní v blízkosti obce Pavlopiľ. Žatevné prímerie trvalo 17 dní. Cieľom dnešného incidentu je podkopať nielen toto prímerie, ale aj celý proces vyjednávania.

Ukrajina sa úprimne usiluje o mier a naša túžba sa nikdy nezmenila. Dnes celý svet videl, kto presne nechce mier," uviedol prezident, ktorého citovala agentúra UNIAN.

"Preto vyzývam vedúcich predstaviteľov krajín, ktoré sa zúčastňujú na rokovaniach v normandskom formáte, Emmanuela Macrona, Angelu Merkelovú a Vladimira Putina, aby sa čo najskôr stretli a obnovili rokovania," dodal ukrajinský prezident.

Utorkový incident sa odohral v blízkosti obce Pavlopiľ ležiacej neďaleko kyjevskou vládou kontrolovaného prístavného mesta Mariupol. Agentúra AFP spresnila, že ide o najväčší počet obetí zaznamenaných počas jedného dňa od 21. júla, keď začalo platiť prímerie medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Zelenskyj oznámil, že s Trumpom by sa mal stretnúť v septembri
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že s prezidentom USA Donaldom Trumpom by sa mal stretnúť v septembri vo Washingtone. Čítať ďalej
04 | 08 | 2019 | TASR


V reakcii na smrť vládnych vojakov tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexandr Danyľuk uviedol, že "toto hrubé porušenie dohody o prímerí nezostane bez odozvy".

Podľa jeho slov sa ukrajinskí vojaci stali terčom útoku v čase, keď pri dedine Pavlopiľ budovali opevnenia. Proruskí ozbrojenci po nich "zákerne spustili" paľbu z ručného zariadenia na odpaľovanie protitankových granátov.

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Jeho cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli vtedajší ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Zelenskyj je za výmenu väzňov s Ruskom
Ukrajina je podľa prezidenta Volodymyra Zelenského ochotná vymeniť väzneného ruského novinára za ukrajinského filmového režiséra. Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | SITA