Stane sa zo Zeme do roku 2050 skleník? Nová štúdia ukazuje, že je to možné
02 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Parížska dohoda stanovila cieľ udržať nárast priemernej globálnej teploty čo najbližšie k 1,5 ° C do roku 2030. Rešpektovaný vedec v oblasti klimatických zmien však upozorňuje, že na to aby bola planéta skutočne zachránená, bude určujúci už budúci rok, uvádza stanica BBC.


Medzivládny panel pre klimatické zmeny (IPCC) minulý rok uviedol, že na udržanie rastu globálnych teplôt v tomto storočí okolo 1,5°C by museli by byť emisie oxidu uhličitého do roku 2030 znížené o 45%. Podľa klimatológa Hansa Joachima Schellnhubera, zakladateľa a riaditeľa Postupimského inštitútu pre výskum klimatických vplyvov, však ani to nestačí.

"Matematika klímy je brutálne jasná: Aj keď svet nemožno v najbližších niekoľkých rokoch uzdraviť, môže byť do roku 2020 smrteľne zranený nedbalosťou," povedal Schellnhuber.

Požiare na Sibíri vyvolávajú verejné protesty. Dym dorazil aj do USA!
Plocha horiaceho lesa na Sibíri sa za posledných 24 hodín ďalej rozšírila, a to najmä v ťažko dostupných oblastiach, kde hasiči bežne nezasahujú. Napísala to dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú správu ruskej protipožiarnej služby.... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | Ján Prokop


S jeho názorom súhlasí aj princ Charles. "Som pevne presvedčený, že nasledujúcich 18 mesiacov rozhodne o našej schopnosti udržať zmenu klímy na prežívajúcej úrovni a obnoviť prírodu do rovnováhy, ktorú potrebujeme pre naše prežitie," uviedol princ Charles, ktorý nedávno hovoril na recepcii ministrov zahraničných vecí Commonwealthu.

BBC upozorňuje na málo známy záver správy IPCC, podľa ktorého treba dosiahnuť maximum oxidov uhličitého práve do konca roka 2020, aby bolo možné dosiahnuť to, aby rast globálnych teplôt nepresiahol 1,5°C. V súčasnosti to však vyzerá, že sa blížime skôr k 3°C v roku 2100.

Štúdia, ktorá bola vyhotovená riaditeľom austrálskeho Národného centra pre obnovu klímy Davidom Sprattom a bývalým predsedom Svetovej uhoľnej asociácie Ianom Dunlopom varuje, že oteplenie o 3°C ročne by mohli nastať už v roku 2050, ak ľudstvo nepristúpi k "núdzovej mobilizácií" podobnej ako počas druhej svetovej vojny, a neuskutoční globálne zmeny v priemysle a v ďalších odvetviach, ktoré znížia emisie uhlíka na nulu.

Klimatológ Xavier Fettweis: Požiare na Sibíri ešte zintenzívnia globálne otepľovanie
02 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR


Autori štúdie predkladajú apokalyptický scenár, kedy sa zo Zeme stane "skleník", v ktorom 35% rozlohy krajiny a 55% svetovej populácie bude vystavených viac ako 20 dní v roku "smrteľne tepelným podmienkam za hranicou ľudského prežitia."

Podľa správy dôjde k zrúteniu radu ekosystémov, vrátane koralových útesov, amazonského dažďového pralesa a Arktídy. Severná Amerika bude trpieť ničivými požiarmi, vlnami horúčav a suchom.

Podľa BBC sa však nezdá, že by sa štáty boli ochotné pridať k globálnej iniciatíve v boji s klimatickými zmenami. Niektoré štáty, ako Saudská Arábia, Kuvajt, Rusko alebo aj Spojené štáty, odmietajú závery IPCC. USA dokonca odstúpili z Parížskej dohody.

Líbya zatvorí tri zadržiavacie strediská pre migrantov
Líbya plánuje uzatvoriť tri zo svojich najväčších zadržiavacích stredísk pre migrantov. Oznámil to líbyjský minister vnútra Fasí Bašagha. Ako v piatok informovala spravodajská stanica BBC, ide o zadržiavacie strediská v mestách Misuráta, Tádžúrá a... Čítať ďalej
02 | 08 | 2019 | TASR