Slovensko sa rozhoduje či investuje časť výnosov z predaja emisií do Bruselu
27 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Európsky rozpočet má byť spolufinancovaný odvodom z príjmov z EÚ ETS, čo môže vyjsť Slovensko za sedem rokov až na pol miliardy eur, avšak ministerstvá životného prostredia a financií to vidia negatívne.


EÚ ETS je federalizovaným systémom obchodovania s emisiami. Energetické, priemyselné a ďalšie prevádzky, ktoré vypúšťajú emisie skleníkových plynov, si v ňom musia nakupovať takzvané povolenky.

Na možnosť vzdať sa peňazí z predaja emisných povoleniek sa díva negatívne aj Slovensko. Hoci minister financií sa o tomto novom zdroji vyjadril pre TASR ako o „akceptovateľnom“, ministerstvo financií pre EURACTIV.sk uvádza, že o jeho závere „je predčasné hovoriť“. Podporu nevylučuje ani ministerstvo životného prostredia, avšak nové opatrenie nepovažuje za motivačné.

Členské štáty by nový zdroj stál 20 percent z príjmov zo Systému EÚ pre obchodovanie s emisiami (EÚ ETS) v rokoch 2021 až 2027. V prípade Slovenska počas siedmich rokov vychádza podľa rôznych odhadov od 280 do 558 miliónov eur.

V roku 2018 zinkasovali štáty z aukcií povoleniek 14 miliárd eur, uvádza správa Inštitútu pre klímu a ekonómiu (I4CE). Slovensko z nich získalo podľa výročnej správy Environmentálneho fondu 230 miliónov eur.

Trump telefonoval s Johnsonom, avizoval významnú obchodnú dohodu
27 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Komisia v prehľade svojho návrhu na nové vlastné zdroje žiada presmerovanie 20 percent príjmov od členských štátov do dlhodobého európskeho rozpočtu. V nominálnych hodnotách to predstavuje 3 miliardy eur ročne, teda 21 miliárd za sedem rokov.

Ide o pomerne konzervatívny odhad, ktorý počíta s celkovým ročným príjmom z predaja emisií vo výške len 15 miliárd eur, teda len o miliardu viac ako dnes. V budúcnosti by pritom cena emisií – hlavný faktor príjmov – mala rásť. Niektoré odborné odhady podľa I4CE hovoria o cene až 35 eur.

Odborné odhady výšky slovenského odvodu z EÚ ETS sa líšia v stovkách miliónov eur. Dôvodom je, že boli vypracované v rôznych momentoch, kedy boli rozličné aj budúce odhady cien CO2.

To platí stále. „Odhad ETS je spojený s vysokým rizikom neistoty vývoja ceny ETS na trhu,“ upozorňuje EURACTIV.sk hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

S najnovším a zároveň najvyšším odhadom pracuje Inštitút envrionmentálnej politiky (IEP) na Ministerstve životného prostredia. Pre EURACTIV.sk uviedol, že v rokoch 2021 až 2027 počíta, že slovenský odvod dosiahne výšku 558 miliónov eur. V prvom roku nového európskeho rozpočtu by malo doň Slovensko odviesť z EÚ ETS 63 miliónov eur, priemerne za každý rok však 80 miliónov eur. Dôvodom je predpokladaná stúpajúca cena emisných povoleniek.

Ruské tanky určené pre Srbsko boli zadržané v Rumunsku
Rumunsko oznámilo, že začiatkom tohto mesiaca zablokovalo ruskú vojenskú prepravu do Srbska z dôvodu medzinárodných sankcií proti Moskve za jeho konanie na Ukrajine. Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Kľúčový je postoj ministerstva financií, ktorého zástupcovia budú o odvode spolurozhodovať na európskej úrovni.

„Finálny postoj k problematike obchodovania s emisiami bude závisieť aj od dohody s EÚ pri rokovaniach o viacročnom finančnom rámci EÚ (dlhodobom rozpočte EÚ v rokoch 2021 až 2027), preto je nateraz predčasné hovoriť o finálnej pozícii ministerstva financií,“ spresnil jeho tlačový odbor pre EURACTIV.sk.

Prijať rozhodnutie nebude na Slovensku jednoduché. Slovenské ministerstvá sa totiž ešte stále nedohodli ani na tom, ako budú využívať celkové príjmy z predaja emisií v budúcom desaťročí a ako využijú podporné mechanizmy pre slovenské prevádzky.

Jasnejšie by to malo byť už na jeseň, keď členské štáty pokročia v rokovaniach o európskom rozpočte a Slovensko bude musieť svoje predstavy o využití výnosov z EÚ ETS oznámiť Európskej komisii.

USA: Najvyšší súd povolil využitie peňazí Pentagonu na múr na hranici
Americký najvyšší súd umožnil administratíve prezidenta Donalda Trumpa využiť milióny dolárov zo zdrojov Pentagonu na vybudovanie častí múru na hranici s Mexikom. V prospech tohto kroku sa vyjadrilo päť konzervatívnych sudcov, zatiaľ čo zvyšní... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | TASR