Turecko vyhlásilo, že po troch rokoch odstupuje od migračnej dohody s EÚ
26 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Turecko sa rozhodlo využiť migráciu ako nástroj, prostredníctvom ktorého vyvíja tlak na Brusel. Turecko dodnes hostí takmer 5 miliónov migrantov, pochádzajúcich hlavne zo Sýrie.


Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu včera oznámil odstúpenie tureckej vlády od dohody s EÚ ohľadom migrantov. Táto dohoda podpísaná v roku 2016 medzi Tureckom a EÚ mala slúžiť na riešenie európskeho problému s rastom migrantov.

Dohoda začala byť platná 20. marca 2016. Všetci noví migranti, ktorí sa dostali do Turecka alebo na grécke ostrovy mali prejsť registráciou. Pokiaľ by nepožiadali o azyl, alebo ho prípadne nezískali, mali sa vrátiť naspäť do Turecka, pričom všetky náklady na návrat mala uhradiť Únia. Presídľovanie malo byť pre členské štáty Únie dobrovoľné.

Úlohou Turecka v tejto dohode bolo urobiť všetky možné opatrenia na zabráneniu tvorby nových námorných alebo pozemných trás, čím sa mala zastaviť migrácia z tureckého pobrežia do EÚ. Výmenou za dohodu mala Ankara dostať v dvoch platbách celkovo 6 miliárd eur, pričom Turecko tvrdí, že na utečencov už minulo viac ako 35 miliárd eur.

Irán prepustil deväť z 12 indických členov posádky tankera MT Riah
Irán v piatok prepustil deväť z 12 indických členov posádky tankera MT Riah plávajúceho pod panamskou vlajkou, ktorý iránske úrady zadržali 14. júla. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | TASR


Keď prišla táto dohoda do praxe počet migrantov, prichádzajúcich z Turecka do Grécka sa radikálne znížil. Pôvodný počet utečencov klesol zo 150 tisíc v roku 2015 na približne 3 tisíc v minulom roku.

Odkedy sa táto dohoda stala platnou mnohokrát ju Turci využili ako nástroj, ktorým sa vyhrážali Európe. Najznámejší bol výrok prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana o tom, že ak Únia nebude spolupracovať, milióny utečencov posadí do autobusov a otvorí im turecké hranice, aby mohli vycestovať.

Vláda sa rozhodla jednostranne, pričom tvrdia, že ich rozhodnutie nesúvisí s nedávnymi európskymi sankciami, kvôli nelegálnym vrtom v regionálnych vodách Cypru, ale aj so skutočnosťou, že EÚ aj napriek dohode, nezaviedla bezvízový styk s Tureckom do platnosti.

Prieskum, ktorý tento mesiac zverejnila Univerzita Kadir Has v Istanbule ukazuje, že voči Sýrčanom v krajine narastá nevraživosť a nepriateľské nálady. Kým v roku 2017 sa negatívne o sýrskych utečencoch vyjadrovalo 54,5 percent respondentov, v tomto roku narástol počet na 67,7 percenta, informovala agentúra Reuters.

Pompeo varuje Turecko, aby nezaviedlo do prevádzky systém S-400, lebo bude čeliť ďalším sankciám
USA odporučili Turecku, aby nezaviedli do prevádzky ruské systémy S-400 pod hrozbou ďalších sankcií. Spojené štáty sú opatrné pri trestaní spojenca NATO, keďže Turecko by mohlo reagovať uzavretím svojich základní pre americké... Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Marek Molnár