Ochrana Hormuzského prielivu je záležitosťou Iránu a nikoho iného, vyhlásil Rouhani
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky prezident pripomenul globálnemu spoločenstvu, že by malo byť vďačné za teheránsku prácu na zabezpečení bezpečnosti v Perzskom zálive a pri Hormuzskom prielive, pričom zdôrazňuje, že tanker Spojeného kráľovstva bol zadržaný z právnych dôvodov.


Iránsky revolučný zbor gardy (IRGC) nedávno zachytil britské plavidlo v Hormuzskom prielive, pričom tvrdil, že porušilo námorné právo. Incident nasledoval po britskom zachytení iránskeho ropného tankera pri pobreží Gibraltáru pred niekoľkými týždňami. Spojené kráľovstvo uviedlo, že prepravuje ropu do Sýrie, čím porušuje sankcie EÚ.

"Hormuzský prieliv je dôležité miesto, nemá sa považovať za vtip a neplatí tu ignorácia medzinárodných predpisov, " uviedol Hassan Rouhani na zasadnutí kabinetu v stredu.

Som presvedčený, že celý svet musí byť vďačný revolučnej garde za zabezpečenie bezpečnosti Perzského zálivu.

Poukázal na to, že ochrana Hormuzského prielivu a Perzského zálivu spočíva hlavne na pleciach Iránu a „nie je záležitosťou iných“ .

KĽDR zadržiava ruskú rybársku loď s ruskými a juhokórejskými členmi posádky
Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe správ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR