Hrozí Trump Afganistanu atómovou bombou? "Vymažem ho z povrchu zeme za 10 dní," chvastá sa
23 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Americký prezident Donald Trump počas pondelňajšieho stretnutia s pakistanským premiérom Imran Chánom skritizoval americký vojenský angažmán v Afganistane. Povedal, že by dokázal ukončiť vojnu počas "jedného týždňa", to by však viedlo k smrti "10 miliónov ľudí."


"Boli sme tam 19 rokov a konali sme ako policajti, nie vojaci," uviedol americký prezident. Dopustil sa však jednej nepresnosti, americká invázia do Afganistanu sa uskutočnila v roku 2001, je to teda 18 rokov. Afganistan je vďaka tomu označovaný za najdlhšiu americkú vojnu.

"Sme ako policajti. Nevedieme vojnu. Ak by sme chceli viesť vojnu v Afganistane a zvíťaziť, ja by som zvíťazil počas týždňa, "bil sa Trump do prs. "Ja len nechcem zabiť 10 miliónov ľudí," vysvetlil, prečo tak už neurobil.

Južná Kórea vystrelila na ruské vojenské lietadlo 360 výstražných výstrelov
V utorok Juhokórejské bojové lietadlá vystrelili na ruské vojenské lietadlo viac ako 300 varovných výstrelov, po tom, čo dvakrát porušili vzdušný priestor krajiny, Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Marek Molnár


"Mám (také) plány pre Afganistan, že keby som chcel vyhrať tú vojnu, Afganistan by bol zmetený z povrchu zeme, by bol preč, doslova by skončil za 10 dní," uviedol Trump.

Podľa serveru Vox by vďaka tomuto plánu mohla byť znovupoužitá "matka všetkých bômb", ktorú Trump nechal v apríli 2017 zvrhnúť na Afganistan a ktorou zabil 36 bojovníkov IS. Trump však v minulosti uviedol, že by ju nechcel znovu použiť.

Trump by mohol tiež pristúpiť k kobercovému bombardovaniu Afganistanu, ale aj to by zabilo 10 miliónov ľudí počas 10 dní. Podľa Vox tak zostáva desivá možnosť, že Trump premýšľal o použití jadrových bômb.

Trump tvrdí, že zachytenie špehov CIA v Iráne je „úplný výmysel“
Americký prezident Donald Trump poprel správu, že by v Iráne bolo zajatých viac ako tucet agentov CIA, označil ich za „lži a propagandu“ zo strany Teheránu. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Avšak, Vox podotýka, že úplne najpravdepodobnejšou možnosťou je, že Trump "bol len sám sebou" a ako je jeho zvykom, schválne prehnal všetka čísla aj svoje schopnosti na vyriešenie vojny trvajúcej viac ako niekoľko dekád, na ktorej si vylámali zuby aj jeho predchodcovia.

Trump na začiatku tohto mesiaca v rozhovore pre stanicu Fox News povedal, že by rád z Afganistanu odišiel. Aj potom by v ňom chcel ponechať "silné zastúpenie" amerických tajných služieb, z toho dôvodu, že krajina má slúžiť ako "laboratórium teroristom". Trump nazval Afganistan ako "Harvardova univerzita teroristov"

USA sa teraz pokúša o dlhotrvajúcu vojnu prostredníctvom mierových, diplomatických rozhovorov s islamistickým hnutím Tábibán, ktoré ovláda skoro rovnaký počet územia ako medzinárodná koalícia podporovaná Kábulskou vládou a o zvyšok územia s ňou súperia. Podľa niektorých odhadov má tak Taliban vplyv na 70% afganského územia.

IZRAEL: Osídľovanie Západného brehu podľa Peace Now za Trumpa napreduje
Izraelskí osadníci založili na Západnom brehu Jordánu v posledných rokoch desiatky nepovolených osídlení, väčšinu od nástupu amerického prezidenta Donalda Trumpa do úradu, informovala v pondelok izraelská mimovládna organizácia Peace Now. Vo svojej... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA