Staroveký poklad hľadá svojho majiteľa. Tisíce mincí nájdených v židovskom gete v Maďarsku
23 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Staroveký poklad hľadá svojho majiteľa: nález tisícov zlatých a strieborných mincí v pivnici domu v niekdajšom židovskom gete na juhozápade Maďarska predstavuje záhadu aj pre historikov, napísala agentúra AFP. Scéna hodná románu sa odohrala vlani vo februári v jednom z pivníc v mestečku Keszthely na brehu jazera Balaton, vzdialenom asi 190 kilometrov od Budapešti.


"Opatrne sme vykopali päť sklenených, starostlivo uzavretých nádob. V jednej boli ako v rozprávke tisíce mincí," tvrdia obyvatelia domu, ktorý skrývali poklad. Priali si zostať v anonymite, ale svoj nález písomne ​​ohlásili. Na svetlo sveta sa tak dostalo 2800 mincí, ktorých pôvod siaha od staroveku po 20. storočie. "Dúfame, že sa jedného dňa objavia tí, ktorí na ne majú právo," uviedli v liste.

SIBÍR V PLAMEŇOCH: Horí skoro milión hektárov lesa ktoré nikto nehasí. Ľudia sa dusia dymom!
Na Sibíri horí skoro milión hektárov lesov a aj vzdialené mestá sa dusia dymom z požiarov, ktoré nikto nehasí- zákon to umožňuje, ak by náklady na hasenie boli vyššie ako spôsobené škody. Navyše chýbajú peniaze, upozornil server... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Ján Prokop


Nález bol zatiaľ zverený miestnemu múzeu, ktoré ho vystavuje až do konca leta v nádeji, že vyvolá spomienky a svedectvo. História pokladu sa totiž zdá byť úzko spätá s otrasmi maďarskej histórie: zbierku mincí v pivnici domu, ktorý sa nachádzal v obvode geta, kam od mája 1944 zhromažďovali miestnych Židov. Predpokladá sa že poklad tam schoval ich židovský majiteľ predtým, než začali deportácie do koncentračných táborov, myslí si riaditeľ múzea Bálint Havasi. "Ide o zbierku nevyčísliteľnej hodnoty, ktorá môže obohatiť naše vedomosti o holokauste. Je jedinečná z hľadiska rozmanitosti a množstva," vysvetlil.

Asi polovica mincí bola v ére starovekej Rímskej ríše vyrazená v súčasnom Maďarsku, usúdil archeológ a numismatik Ferenc Redo. Ďalšie pochádzajú z Francúzska pred a po revolúcii z roku 1789, z nemeckých štátov 19. storočia, cárskeho Ruska, ako aj z Južnej Ameriky, Afriky a Ázie.

Šperky nájdené v pohároch priviedli historikov na stopu možných majiteľov a zberateľov: mohli to byť členovia rodiny židovských obchodníkov Pollak. Ale až doteraz sa nenašiel žiadny z ich potomkov.

ÁZIA: Na juhovýchode sa šíri malária odolná voči liekom
V juhovýchodnej Ázii sa rýchlo šíri malária odolná voči kľúčovým liečivám. Vyplýva to z výskumu britských a thajských vedcov, podľa ktorých sa rezistentné malarické parazity - plazmódiá rozšírili z Kambodže do Laosu, Thajska a Vietnamu. Štandardnú... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | SITA


Takmer všetci Židia v Keszthely, ktorý počas svojho času predstavovali najmenej 15 percent obyvateľov, prišli o život v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime. Z 829 deportovaných prežilo len 64. Miestnu komunitu možno teraz spočítať na prstoch. "Nález svedčí, že existuje ešte veľa nezodpovedaných otázok o holokauste v Maďarsku," hovorí Gábor Rejta zo židovskej obce.

V nacistických táboroch zahynulo asi 600.000 maďarských Židov. Asi 450.000 z nich bolo za prispenia maďarských kolaborantov deportovaných do Osvienčimu behom dvoch mesiacov po nemeckom vpáde v roku 1944.

Ak sa ku pokladu v Keszthely nikto neprihlási, prepadne štátu.

KRIMI: Obvinila 24-ročného Mateja zo Spiša z drogovej trestnej činnosti
Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Poprade obvinil z drogovej trestnej činnosti 24-ročného Mateja pôvodom zo Spišskej Novej Vsi. Informovala o tom krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Ligdayová s tým, že za zločin... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR