HONGKONG: V súvislosti s útokom na demonštrantov v metre zadržali šesť mužov
23 | 07 | 2019 I SITA

Polícia v Hongkongu zadržala šesť mužov v súvislosti s víkendovým násilným útokom na prodemokratických demonštrantov v metre, ktorý si vyžiadal desiatky zranených. Niektorí z nich pritom majú väzby na zločinecké gangy známe ako triády.


Popredný policajný predstaviteľ Čchan Tchin-čchu informoval, že mužov vo veku 24 až 54 rokov zadržali v pondelok za "nezákonné zhromaždenie" a vyšetrujú ich pre účasť na útoku, ktorý sa stal v nedeľu v noci. Niektorí z nich sú dedinčania a ich povolania sú rôzne - vodiči, predavači či robotníci. "Verím, že čoskoro zatkneme ďalších. Polícia nebude tolerovať žiadnu formu násilia," vyhlásil Čchan.

Skupina mužov oblečených v bielom napadla s kovovými a drevenými tyčami protivládnych demonštrantov a ďalších ľudí na zastávke metra vo štvrti Jüen-lung. Zranenia utrpelo 45 osôb vrátane muža, ktorý je stále v kritickom stave. Polícia ešte stále vyšetruje motív útoku, vysvetlil Čhan bez ďalších podrobností o tom, či mal útok spojenie so zmienenými triádami.

HONGKONG: Na demonštrantov zaútočili v metre, polícia sa len prizerala
Časť hongkonských prodemokratických demonštrantov, ktorí sa v nedeľu zúčastnili na protestoch v centre Hongkongu, krátko po ich skončení napadla v metre veľká skupina maskovaných útočníkov. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA


Polícia sa po útoku stretla s kritikou za to, že naň neskoro reagovala. Hongkonská líderka Carrie Lam jej konanie odôvodnila s tým, že polícia bola vyťažená pre masívne davy ľudí. Lam zároveň poprela, že by sa jej vláda spolčila s útočníkmi.

Masové demonštrácie proti Číne a pročínskej šéfke hongkonskej administratívy Carrie Lam sa v Hongkongu konajú už niekoľko týždňov, pričom začali pôvodne na protest proti pripravovanému zákonu, ktorý by umožnil vydávať osoby podozrivé z trestnej činnosti do Číny. Podľa kritikov by tento krok zvýšil vplyv Číny a vyvolával u nich obavy z toho, že by obral Hongkong o slobody, ktoré mu zaručuje princíp "jedna krajina, dva systémy" zakotvený v zmluvách o prechode pod správu Číny v roku 1997. Lam nakoniec po verejnom tlaku od tohto zákona upustila.

Na nedeľňajšom proteste sa zúčastnilo viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí požadovali demokraciu a vyšetrovanie polície za použitie násilia na rozohnanie davov. Demonštranti zároveň protestovali proti Číne a niektorí hádzali po skončení oficiálnej časti protestu vajíčka na vládne budovy a atramentom zafarbili na čierno veľký čínsky národný znak na budove Styčného úradu.

Hongkong: Demonštranti opäť vyšli do ulíc a zhanobili štátny znak Číny
Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc Hongkongu, a niektorí z nich zhanobili štátny znak Čínskej ľudovej republiky, v rámci protestov proti úradom pevninskej Číny, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR