Afganistan: Taliban ovládol ďalší okres na severovýchode krajiny
23 | 07 | 2019 I SITA

Militanti z afganského hnutia Taliban dobyli a ovládli jeden z okresov provincie Badachšán ležiacej na severovýchode Afganistanu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.


Člen provinčnej rady v Badachšáne Džavíd Džavíd uviedol, že k dobytiu okresu Kuránomundžán došlo po siedmich dňoch bojov medzi militantmi a afganskými bezpečnostnými silami.

Na strane afganských národných síl si boje vyžiadali najmenej jedného mŕtveho a šiestich zranených, uviedol ďalší člen provinčnej rady, Abdolláh Nádží Nazárí.

Obaja uvedení predstavitelia sa zhodli na tom, že v dôsledku dobytia okresu Talibanom sú momentálne zablokované cesty do okresu Džurm, ako aj cesta spájajúca Kuránomundžán s Fajzábádom, hlavným mestom provincie Badachšán.

Misia NATO v Afganistane prestala zverejňovať informácie o tom, kto v krajine ovláda ktorý okres, čo bol jeden z hlavných ukazovateľov postupu afganských síl v boji proti Talibanu. Podľa posledných dostupných údajov pochádzajúcich z októbra 2018 kontrolujú vládne sily 53,8 percenta zo 407 afganských okresov, pričom v roku 2017 to bolo 64 percent.

12 zabitých a desiatky zranených pri bombovom útoku v Afganistane
Bomba umiestnená v automobile dnes vybuchla pred Riaditeľstvom spravodajských služieb Afganistanu (NDS) v meste Ghazni. Podľa predbežných odhadov explózia má na svedomí viacero obetí. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Taliban. Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič